Испания и Италия повтарят финала от Евро 2012 тази вечер 27.06 | 11:50

Победителят ще се класира за финала на Конфедерациите на митичния стадион "Маракана"

От Краси Киров

Испания и Италия излизат тази вечер от 22:00 часа в повторение на финала от Евро 2012 преди една година.

Това обаче е и генерална репетиция за двата най-силни европейски отбора преди предстоящото световно първенство в Бразилия.

Турнирът за Купата на Конфедерациите ни показва много ясно колко силна ще бъде магията на Мондиал 2014 във всички бразилски градове.

Форталеза ще приеме днес полуфиналната среща на евроколосите, като целта пред двата отбора е една -достигане до финала на митичния стадион "Маракана" в Рио де Жанейро.

Италия няма как да не помни звучното 0:4 от финала на Евро 2012. "Адзурите" искат бързо да забравят една от най-тежките си загуби, но това може да стане с успех над "Ла Фурия" именно в Бразилия.

Статистиката между двата отбора е абсолютно равностойна. Испания и Италия са изиграли 27 мача помежду си като имат по 8 победи и 11 равенства. За да бъдем още по-конкретни и двата отбора имат по 30 отбелязани гола.

Точно преди година (1 юли 2012) Испания разби мечтите на "скуадрата" на пух и прах и направи немислимото като дублира европейската си титла, а през това време стана и световен шампион.

Всичките 14 футболисти на Висенте дел Боске, които участваха във финала на Евро 2012 са в групата на Испания. 9 от 14-те играчи на Италия взели участие във финала са на линия за Чезаре Прандели. Това се дължи най-вече на контузиите в последния момент на Инасио Абате и Марио Балотели.

Италианците обаче не говорят в никакъв случай за отмъщение защото това може да им изиграе лоша шега.

"Трябва да играем нашата игра и да не мислим за резултата от миналата година. Трябва да покажем кураж и да рискуваме в определени ситуации," споделя Прандели.

Сълзите в очите на италианците след финала на Евро 2012

Испанците за фаворити за този мач и това се дължи на доминацията им в световния футбол последните 4 години. Висенте дел Боске обаче не иска неговите играчи да очакват лек двубой.

"Трябва много да се притесняваме от Италия. Въпреки победата на финала с 4:0 всички помним и първия мач в групите, когато те ни надиграха и само свършихме 1:1. Наистина Балотели ще лисва, но те имат достатъчно добри футболисти, които да го заместят," заяви Дел Боске.

Тактиките

Медиите в Италия не спират да тиражират различни версии за тактиката на Прандели. Италианският специалист е известен с това, че не се притеснява да сменя тактиката и схемата на игра на своя отбор по време на турнирите, в които участва.

Според някои Прандели ще заложи на 3-4-2-1 като ще използва защитниците на Ювентус свикнали да играят в такава постройка. Липсата на Абате също води до такива мисли. Все пак и Кристиан Маджо винаги може да заиграе по десния бек.

Проблемите с контузени футболисти в лагера на Италия оказаха решаваща роля във финала

Голямата въпросителна е кой ще замести звездата Марио Балотели. Има няколко варианта пред Прандели като единия е с включването на Алберто Джилардино.

Не е изключено обаче италианците да излязат с Джовинко и/или Ел Шаарави подпомагани от Джакерини и Маркизио в схема 4-3-2-1. Добрата новина за италианците е завръщането на Андреа Пирло и Даниеле де Роси, които пропуснаха мача с Бразилия и са готови за Испания. Рикардо Монтоливо също е готов за мача с "Ла Фурия".

Проблемите пред Дел Боске са по-малко като треньорът разполага и с дълга резервна скамейка. Сеск Фабрегас и Роберто Солдадо имаха проблеми, но участваха във вчерашната тренировка.

Самият треньор заяви, че може да направи минимални промени спрямо последните мачове, но не отговори на въпроса дали Икер Касияс ще е титуляр. Фернандо Торес се превръща в голмайстор на отбора и се очаква да бъде на върха на атаката подпомаган от Андрес Иниеста.

Дел Боске сменя често играчите като разчита на дългата си резервна скамейка. Давид Силва не изглежда сигурен титуляр за сметка на Педро или Санти Касорла. Със сигурност в защита ще играят Рамос, Пике, Алба и Арбелоа.

Водещи

Най-четени