Кабинетът застана зад кандидатурата на България за Евро 2020 14.08 | 15:54

Това стана ясно след днешното заседание на правителството

От Мариян Найденов

Държавата ще даде категоричната си подкрепа за кандидатурата на България за домакин на срещи от Европейското първенство по футбол през 2020 година, съобщи спортният министър Мариана Георгиева след днешното заседание на правителството.

На оперативното заседание на Министерски съвет (МС) днес министрите са обсъдили кандидатурата на страната ни за домакинство на мачовете от шампионата на Стария континент през 2020 г., който ще се проведе по нова формула, с много страни домакини, една от които може да е България.

"Започнахме обсъждане на опорните точки за сътрудничество и ангажимент на държавата по отношение на подкрепа за провеждане на Евро 2020", съобщи спортният министър.

Окончателната си позиция Министерски съвет ще вземе следващата седмица. Държавата е в готовност, че ще подкрепи тази кандидатура. Въпросът е да кажем как ще изглежда тази подкрепа, подчерта спортният министър.

Сред мерките в подкрепа на кандидатурата на България за домакин на срещи от Евро 2020 министърът посочи реновирането на Националния стадион "Васил Левски" и стъпките по изграждане на нов национален стадион.

Министърът уточни, че тези въпроси се обсъждат с БФС. Тя каза, че на днешното заседание на МС - в работната му част, е започнало обсъждане на опорните точки за сътрудничество и ангажимент на държавата за провеждането на европейското първенство. Финалът на тази позиция и конкретиката на ангажимента ще бъде на следващото заседание на МС, допълни министър Георгиева.

iNews припомня, че от БФС вече направиха първата стъпка, изпращайки официално информативно писмо до премиера Пламен Орешарски във връзка с кандидатурата на страната за домакинство на мачове от Евро 2020.

До 26 август България трябва да декларира желанието си да приеме срещи от Евро 2020, в чийто финали ще участват 24 отбора, разделени на 6 групи по 4. За 1/8-финалите се класират първите два отбора от всяка група, както и 4-те най-добри трети.

Крайният срок за заявяване на интерес към домакинство на Евро 2020 е 26 август 2013 г. При заявен интерес Българският футболен съюз ще има твърде малко време за изготвяне на необходимите документи, които трябва да бъдат изпратени официално до централата на УЕФА най-късно на 12 септември 2013 г. Градовете-домакини ще бъдат определени от УЕФА през септември 2014 г.

Водещи

Най-четени