Кандидат за шеф на ФИФА обеща 40 отбора на Мондиал 10.11 | 18:06

Джани Инфантино иска да помага на малките отбори

От Даниел Любомиров

Участниците на световните първенства по футбол могат да бъдат увеличени от 32 на 40, ако за нов президент бъде избран генералният секретар на УЕФА Джани Инфантино. С това свое предположение той смята да събира поддръжници сред членовете на Световната футболна централа, и очевидно разчита на подкрепа най-вече от по-малките държави.

Блатер използваше подобен прийом, за да печели гласове – организира Мондиал в ЮАР, след това Световното първенство се пренесе в Русия и Катар, за да избяга съвсем от традиционни европейски дестинации.

Инфантино бе поддръжник на подобна политика в УЕФА, която Мишел Платини приложи – той първо разшири Лига Европа и увеличи влиянието ѝ в клубния футбол, след което увеличи от 16 на 24 участниците в Европейското първенство.

Инфантино и Платини са двете кандидатури на УЕФА за президентския пост на ФИФА, като гологлавият секретар, познат с колоритното си присъствие на жребиите за Шампионска лига и Лига Европа, бе издигнат след като френската легенда бе замесен в корупционен скандал.

Без съмнение увеличение на отборите може да осигури шансове и на българския национален отбор за по-лесно класиране, макар че е спорно дали Инфантино планира да предостави на Европа повече квоти за Мондиал.

Водещи

Най-четени