Корупцията във ФИФА се разплита: Блатер присвоил над 38 млн. долара 03.06 | 18:09

Други двама шефове – Валке и Катнер, си раздали по 40 и 12 млн. долара

От iNews.bg

Вътрешното разследване на колупционния скандал във ФИФА е установило, че бившият ръководител на футболната организация Йозеф Блатер, бившият й генерален секретар Жером Валке и бившият зам.-генерален секретар Маркус Катнер са си разпределили незаконно от бонуси общо около 80 милиона долара. Това е станало в рамките на пет години, като Блатер е получил 38 380 000 долара, Валке - 40 198 000 долара, а Катнер - 11 842 000 долара.

Днес юристите, провели вътрешното разследване за нарушенията във ФИФА, публикуваха информация за договори и компенсации на малка група бивши шефове на организацията, предаде БГНЕС.

Бонусите са разпределени по различни точки от устава, като сред тях има и такива за Световното първенство по футбол през 2018 в Русия, платени през 2014.
Според публикуваната информация ръководните служители на ФИФА са получили близо 90 милиона долара, като 80 млн. от тях се считат за "подозрителни”.

По-рано бе съобщено, че по време на обиск в централата на организацията в Женева са иззети документи и електронна информация. Обискът е бил свързан с разследването за корупция на Блатер и Валке.

 

От ФИФА вече са препратили намерената информация на швейцарската прокуратура, а също така са уведомили и Министерството на правосъдието на САЩ. Намерените документи ще бъдат предадени и на Етичната комисия на ФИФА. 

Водещи

Най-четени