Левски и Ботев (Пд) започват своята приказка в Европа 04.07 | 10:26

Двата български отбора излизат днес срещу казахстански съперници в Лига Европа

От Краси Киров

Отборите на Левски и Ботев (Пловдив) стартират тази вечер участието си в турнира Лига Европа. Двата отбора ще изиграят първите си мачове за сезона в първия предварителен кръг на турнира.

Интересното е, че и двата български отбора ще се изправят срещу казахстански съперници. Ботев (Пловдив) гостува на Астана от 17:00 часа, докато Левски приема Иртиш от 21:00 часа.

Българските отбори са фаворити в тези сблъсъци, но не трябва да има подценяване от българска страна, защото с годините в Казахстан се наляха много пари във футбола. Вижте всичко най-интересно около предстоящите мачове с българското участие в Лига Европа:

17:00 часа Астана – Ботев (Пд)

Ботев (Пловдив) се завръща на Европейската футболна сцена след 18-годишна пауза.

"Канарчетата" научиха буквално в последния момент, че ще играят в турнира Лига Европа, като най-голям виновник за това е ЦСКА, който се отказа от участие. Само бързата намеса на БФС дори осигури участието на третия български отбор в турнира.

"Жълто-черните" излизат срещу казахстанския Астана днес от 17:00 часа в бившата съветска република.

Отборът на Астана е един от най-добрите отбори в Казахстан и амбициите на ръководството са високи, като включват участие в Европа. Миналия сезон Астана завърши на трето място, а в момента заема втора позиция като единствен преследвач на лидера Актобе.

970013

Очаква се мощна подкрепа от феновете на стадиона, след се оказа, че двубоят няма да бъде предаван по казахстанската телевизия заради отразяването на рождения ден на президента на Казахстан.

Старши треньорът на Ботев (Пд) Мъри Стоилов е най-успелият български наставник в последното десетилетие именно заради успехите си в Европа с Левски.

"Канарчетата" имат нужда от такъв специалист, който ще може да отговори на големите им амбиции. Развитието на Ботев става постепенно и е очевидно. Не се хвърлят купища пари за нови футболисти на килограм, докато големите суми отиват за стадиона и модерната база в Коматево, където ще тренират децата и юношите на Ботев (Пд).

Най-големият проблем пред Мъри е липсата на централен нападател, след като голмайсторът на отбора Иван Цветков е контузен. Новото попълнение Валери Домовчийски пък няма картотека.

Мъри най-вероятно ще експериментира с включването на повече офанзивни футболисти като Мариян Огнянов, дошлия от ЦСКА Анисе Абел, Ромарио Кортзорг и Вандер Виейра.

Борис Галчев и Томаш Иршак ще бъдат опорните халфове в схемата на отбора. Младият талант Тодор Неделев е готов след контузията и най-вероятно ще се появи като резерва. Все пак Стоилов може да изненада със Станислав Костов в предни позиции, но треньорът винаги има последната дума.

Срещата между Астана и Ботев (Пд) започва от 17:00 часа и ще бъде предавана в сайта на ТВ7.

21:00 часа Левски – Иртиш

Левски започва един по-различен сезон тази вечер. "Сините" ще излязат срещу казахстанския Иртиш в турнира Лига Европа от 21:00 часа на стадион "Георги Аспарухов". 

Всички фенове и ръководители в отбора се надяват 100-годишнината на клуба да донесе късмет и да се поздравят с трофей след края на сезона.

След изпусната титла в последния кръг срещу Славия Левски няма никаква алтернатива, освен да върви напред и да загърби миналото. Всички загуби може да бъдат забравени с няколко победи в Европа.

В близкото минало обаче сме ставали свидетели как нашите грандове се дънят срещу такива непретенциозни отбори. Първият съперник на Левски не би трябвало да притеснява "сините", но не трябва в никакъв случай да ги кара да се отпускат.

970015

Голям минус за Левски е това, че отборът все още е не подготвен физически, след като се събра преди по-малко от месец и проведе 4 контроли. В същото време казахстанското първенство върви в с пълна пара и се очаква играчите на Иртиш да бъдат по-подготвени.

Треньорът на Левски Николай Митов обяви, че не очаква никакво подценяване от неговите футболисти с оглед на последните участия на "сините" в Европа. Левски ще търси да реши мача на стадион "Георги Аспарухов", като със сигурност не трябва да получава гол.

Наставникът все още не е избистрил състава напълно, а и са минали само 4 контроли. В тях той даде шанс на всички, но със сигурност няма да използва Цветан Генков и Рамон Лопес.

На вратата със сигурност остава Пламен Илиев, като вероятната защита пред него изглежда така: Нуно Пинто, Станислав Ангелов, Димитър Везалов и Дъстли Мюлдер.

В халфовата линия Кевин Бру показа качества в подготовката и ще получи титулярното място заедно със Стефан Велев. Гари Родригес, Кристовао Рамос и Влади Гаджев ще оформят атакуващото звено на "сините". Базил де Карвальо или Жоао Силва ще водят атаката на тима.

Треньорът на Иртиш обяви, че неговият тим е аутсайдер и ще се опита да затвори играта на "сините" със сгъстена защита и опасни контраатаки.

Водещи

Най-четени