Лудогорец пак би Партизан и продължава да мечтае за групите в ШЛ 06.08 | 23:49

"Орлите" се наложиха с 1:0 на реванша в Белград

От Мариян Найденов

Българският шампион Лудогорец се класира за плейофите в Шампионската лига, след като се наложи с 1:0 в мача реванш с Партизан от третия предварителен кръг в турнира, игран на стадион "ЮНА" в Белград. Така "орлите" изхвърлиха "гробарите" от надпреварата с общ резултат 3:1 от двата мача, след като надиграха сърбите с 2:1 в първия двубой в Разград.

Мачът на "ЮНА" бе изключително драматичен, като очакванията за люто балканско дерби напълно се оправдаха. Първото полувреме бе равностойно, а Партизан удари греда. През втората част домакините направиха всичко по силите си, за да стигнат до гол. Често футболистите на Лудогорец изпадаха в ситуации, в които бяха принудени да се бранят отчаяно и да разчитат на късмета.

Все пак възпитаниците на Стойчо Стоев оцеляха и издебнаха своя миг, а той дойде две минути преди края на редовното време (88'), когато българите получиха правото да изпълнят дузпа, а Христо Златински не сгреши от бялата точка, с което донесе победата на Лудогорец.

Сръбският и българският шампион влязоха в мача без почти никакво предварително разузнаване, а първото по-опасно положение стана пред вратата на българския шампион. След едно разбъркване в наказателното поле на Лудогорец в 6-ата минута, Теро Мантула изчисти топката високо с глава, а Иван Иванов реши да изненада вратаря на "орлите" с мигновена задна ножица, но въпреки че изпълнението му бе красиво, то нямаше необходимата точност.

Футболистите на Лудогорец играеха със самочувствие и на свой ред притесняваха отбраната на домакините. В 11-ата минута "орлите" организираха добра атака, в резултат на която Иван Стоянов изскочи в непосредствена близост с вратаря на "гробарите", но защитник успя да избие топката в корнер в последния момент.

Две минути по-късно (13') Роман Безяк се озова в стрелкова позиция на няколко метра от вратата на домакините, но и този път коженото кълбо бе избито от противников бранител.

Партизан отговори с топовен изстрел на Маркович от границата на наказателното поле в 16-ата минута, но за щастие на Владислав Стоянов, топката мина далеч над вратата му. В следващата атака на домакините Александър Митрович стреля коварно към вратата на Стоянов, но българския страж внимаваше и отрази удара му.

След това лека полека "гробарите" започнаха да упражняват все по-силен натиск, който доведе резултат в 32-ата минута, когато воле на Митрович разтресе напречната греда зад Владо Стоянов. Маркович комбинира чудесно с Гърбич - той центрира и Митрович засече топката от движение с левия крак. Тя се отби в напречната греда, след което последва меле и нови два удара към вратата на Лудогорец - единият блокиран, а другият на Маркович, който не намери целта само с няколко сантиметра.

В края на полувремето (42'), при една висока топка, защитник и вратарят на Партизан Лукач се сблъскаха лошо в старанието си да избият топката от връхлитащия Роман Безяк. След това коженото кълбо попадна в Христо Златински, който от около 40 метра, веднага стреля към опразнената врата, но ударът излезе на сантиметри в аут.

Сблъсъкът между футболистите на Партизан обаче се оказа наистина сериозен, защото стражът Лукач остана да лежи на терена дълго след това. Оказа се, че титулярният вратар на "гробарите" е получил контузия в коляното, което наложи принудителната му смяна с Живкович и спиране на играта, което се отрази в 3-минутно продължение.

В него обаче не се случи нищо интересно и двата отбора се оттеглиха на почивка при нулево реми, което засега устройва повече Лудогорец.

Второто полувреме започна с масиран натиск на домакините, който доведе до няколко опасни удара към вратата на разградчани. Първо Нинкович пробва рефлекса на Стоянов от границата на наказателното поле в 47-ата минута, а после Партизан бе много близо до откриване на резултата след едни меле в пеналтерията на българите.

Натискът на "гробарите" все повече се засилваше, като възпитаниците на Вук Рашович неистово търсеха така необходимото им попадение, с което да решат сблъсъка в своя полза. От друга страна Лудогорец не показваше нищо от стабилната си и дисциплинирана игра през първата част, като на моменти "орлите" грешаха и като цяло се справяха много трудно с непрекъснатите набези на домакините.

Най-трудните минути за българския шампион обаче тепърва предстояха. В 72-ата минута, след едно центриране от фаул, Митрович засече топката с глава, тя се отклони от Александър Барт и за малко не влезе в мрежата на Стоянов. В следващата атака на "гробарите" отново Митрович стреля с глава и пак малко не му достигна.

Най-инфарктният момент за Лудогорец настъпи в 75-ата минута, когато при поредното меле в наказателното поле на българите, Йордан Минев иаби топката от голлинията след изстрел на Остоич. Малко по-късно и удар на Маркович мина в опасна близост до вратата на Стоянов.

Така се стигна до 88-ата минута, когато "орлите" получиха правото да изпълнят дузпа за нарушение на Гулан срещу Безяк, който избута в гръб тарана на Лудогорец, за което получи и червен картон. Зад топката застана Христо Златински и не трепка, оформяйки крайното 0:1, което донесе втора победа на българския шампион над Партизан и класиране за плейофите на Шампионската лига.

Най-четени