Лудогорец с историческа първа победа в Шампионска лига!!! 22.10 | 23:27

Йордан Минев герой в 91'

От Иво Вецев

Българският шампион Лудогорец влезе в историята на футбола, след като тази вечер възпитаниците на Георги Дерменджиев записаха историческа, първа победа в актива на България от Шампионска лига.

"Орлите" можеха да останат с горчив вкус в устата, след като резултатът в края на двубоя срещу Базел беше 0:0, но в 91' Минев с прекрасен удар от 20 метра отбеляза единствения и паметен гол, с който българският шампион записа първа победа в "лигата на богатите".

Първото полувреме почна с леко надмощие на Лудогорец, но Стоянов пръв трябваше да се намесва в срещата. Положенията на Базел обаче секнаха, след като в 18' за грубо нарушение срещу Моци Дие беше изгонен с директен червен картон, въпреки че играчът на Базел игра първо с топката, а след това настъпи румънския защитник.

Лудогорец имаше само едно добро положение през първото полувреме, а през втората част "орлите" пробваха сериозен натиск в половината на швейцарския шампион. Ваклик обаче направи две отлични спасявания, а положенията пред вратата му бяха малко заради затворената игра на Базел след червения картон.

"Орлите" натиснаха мощно в последните 10 минути със свежите сили на Вандерсон, Мисиджан и Хамза, като бившият ас на Ботев изпусна две отлични възможности, а холандското крило за 15-те минути на терена показа, че трябва да е титуляр за своя тим.

Така, двубоят отиваше към 0:0, когато Йордан Минев проби отляво, нагласи топката на по-силния си десен крак и с техничен удар по тревата успя да реализира победния гол в срещата – 1:0 и победа за тима от Разград.

Така Лудогорец се превръна в първия отбор от България, който стигна до победа в Шампионска лига, след като Левски не успя да постигне това през 2006 година. пропусна златен шанс да се сдобие с победа в груповата фаза на Шампионска лига.

Освен това победата изкачи Лудогорец на 2-о място в група B на най-комерсиалния клубен турнир, след като Ливърпу загуби с 0:3 от Реал Мадрид. Българският шампион е първи по голова разлика – 3:4.

Треньорът Георги Дерменджиев направи две промени в сравнение с обичайния си състав за Шампионска лига. Александър Александров седна на пейката за сметка на Георги Терзиев, докато Анисе беше заменен от Фабио Ешпиньо.

Пауло Соуза пък заложи на очакван състав, като Шер почна титуляр, въпреки проблемите, които има, а нападението на тима беше водено от Емболо.

Водещи

Най-четени