МОК разследва за допинг 28 спортисти от олимпиадата в Сочи 23.12 | 15:37

Тестват повторно пробите им по съмнения, че са били подменени

От iNews.bg

Международният олимпийски комитет (МОК) започна разследване срещу 28 руски спортисти, участвали на зимните игри в Сочи през 2014 г. Подозренията са, че пробите от урината на тези състезатели са били манипулирани, съобщиха от комитета, цитиран от световните агенции.

В момента МОК тества повторно пробите на спортисти, които фигурират в последната част от доклад на Ричард Макларън. В него беше посочено, че над 1000 руски състезатели, участвали на летни и зимни олимпийски и параолимпийски игри, са замесени в "широкомащабна, спонсорирана от държавата система за употреба на допинг". Докладът твърди, че процесът е станал систематичен след 2011 г.

Имената на 28-те спортисти, срещу които стартира дисциплинарна процедура, не се споменават.

От МОК съобщиха, че пробите не са положителни, но има "доказателство за манипулирането на една или повече проби от урината на тези състезатели", което също би довело до наказание за тях.

Президентът на МОК Томас Бах заяви, че "олимпийският комитет ще излезе дори извън рамките на доклада на д-р Макларън" и ще тества повторно абсолютно всички проби на руски спортисти, участвал на летните игри в Лондон и на зимната олимпиада в Сочи.

Водещи

Най-четени