Майк Тасън: Бог прибра при себе си своя шампион. Сбогом, Велики! 04.06 | 18:50

Звезди на спорта скърбят за Мохамед Али

От iNews.bg

Светът скърби заради заради смъртта на Мохамед Али. Последваха и реакциите на десетки спортни звезди, които се сбогуваха с боксовият ураган от Луисвил, цитирани от различни световни медии.

"Бог прибра при себе си своя шампион", коментира бившият боксьор Майк Тайсън. Неговият колега Дон Кинг каза, че духът на Али ще живее вечно. "Той олицетворява това, към което се стреми всеки атлет: безусловна воля за победа. Той беше чудесен, изключителен човек. Прекрасен човек, шампион на народа, най-големия победител на всички времена", подчерта Кинг, пише Дойче Веле.

Полотът на "Формула 1" Нико Росберг заяви, че "Али е бил най-великият спортен герой на всички времена и огромно вдъхновение за всеки един от нас".

А известният английски футболист Гари Линекер реагира на кончината на Али с думите: "Най-великият завърши своя последен рунд".

Бившата боксова звезда и настоящ промоутър Оскар Де Ла Оя също изказа съболезнованията си по повод смъртта на великия Мохамед Али. "С голяма тъга ние скърбим за гибелта на най-великия - Мохамед Али. Изпращам моите най-дълбоки съболезнования на семейството му и се моля за сила и покой за тях в този труден момент. Али е легенда и един от най-известните спортисти в света, боец, поставил началото на златната ера в бокса и въвел го на световната карта...",  коментира Де Ла Оя, цитиран от sporta.bg.

Най-добрият български боксьор Кубрат Пулев също отдаде почит легендарния шампион. Кобрата използва социалната мрежа, за да засвидетелства уважението си към една от най-големите личности в спорта:  "На 74-годишна възраст, след 32 години битка с болестта Паркинсон, Мохамед Али, пое към Вечността. Символ на бокса, пример и вдъхновение! Поклон пред паметта на една от най-великите личности в историята на спорта за всички времена. Почивай в мир, Али! Твоята диря остава завинаги!", написа Пулев на страницата си във Фейсбук.

Боб Аръм, промоутър на 26 от мачовете на Али, заяви: "Със сигурност той беше най-влиятелната фигура по мое време. Той направи повече за промяна възгледите на хората дори от Мартин Лутър Кинг. Беше привилегия и чест за мен да го познавам!", съобщи БТА.

Джордж Форман, един от големите съперници на Али на ринга: "Али, Фрейзър и Форман бяха едно. Част от мен си отиде. Най-добрата част!", пише Гонг.

"Той беше спортист, който докосна сърцата на хората по целия свят, спортист, който беше ангажиран с дейности извън спорта и спортист, който имаше куража да даде надежда на много болни, запалвайки олимпийския котел, без да крие собственото си страдание. Той беше спортист, който се бореше за мир и толерантност - истински олимпиец. Да го срещна лично, за мен беше вдъхновение", подчерта президентът на МОК Томас Бах.

Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън определи боксьора Мохамед Али като шампион не само на боксовия ринг, но и извън него. "Мохамед Али беше шампион не само на ринга, но той беше шампион в сферата на гражданските права, модел за подражание за много хора", написа Камерън в "Туитър".

"Цяла плеяда съвременни боксьори израсна с боевете на Мохамед Али... И ако попитате сега младите кой е той, те веднага ще ви отговорят. А ще си спомнят ли за Мейуедър? Трябва да признаем, че за целия боксов свят Мохамед Али беше, е и ще бъде идол и кумир. Али с право се смята за създател на уникална боксова техника и това не може да не привлича към него любителите на спорта", каза бившият световен шампион в тежка категория Николай Валуев, цитиран от ТАСС.

И единственият японски съперник на Али, известният борец Антонио Иноки (с истинско име Кандзи Иноки) изрази съболезнования по повод смъртта на велия спортист: "От нашата среща изминаха 40 години. Много е болезнено да надживяваш своите съперници", призна той.

 

Водещи

Най-четени