Марк Селби е световен шампион по снукър 03.05 | 00:15

Световният номер 1 не разочарова срещу Дин Дзънхуей

От Даниел Любомиров

Световният номер 1 Марк Селби си гарантира място в историята на снукъра с втория си триумф на Световното първенство по снукър в шефилдския театър "Крусибъл”. Само две години след като подчини Рони О’Съливан и оформи "Тройната корона” в колекцията си, Веселяка от Лестър сломи съпротивата на първия азиатец, стигал финал в най-силния турнир – Дин Дзънхуей.

Селби спечели безапелационно напрегнатия и вълнуващ дуел за титлата с 18:14, като двудневната битка мина през контрастни емоции и за двамата майстори на щеката, които доказаха, че са били най-достойни да играят за най-ценното отличие в снукъра.

Световният номер 1 не само се поздрави с рекордния чек от 330 хиляди паунда и титлата, но и специално място в историята като един от малцината, покорявали "Крусибъл” повече от веднъж – Стивън Хендри (7 титли), Стив Дейвис (6 титли), Рони О’Съливан (5 титли), Джон Хигинс (4 титли) и Марк Уилямс (2 титли) бяха единствените преди Веселяка от Лестър.

За Дин остава гордостта от постижението да е първият азиатец, стигал финал на Световното, както и факта, че постави рекорд в "Крусибъл”, реализирайки цели седем сенчъри брейка в един мач (в полуфиналната битка с Алън МакМанъс).

Водещи

Най-четени