Мелбърн иска да остане във Формула 1, но не на всяка цена 17.03 | 12:40

Настоящият контракт на Австралия с Ф1 изтича през 2015, като бъдещето на Гран при все още е неизвестно

От iNews.bg

Темата за бъдещето на Гран при на Австралия продължава да стои на дневен ред, след като съдбата на състезанието след 2015 продължава да тъне в неизвестност.

В Мелбърн вече има твърде много настроения против мероприятието, което се провежда със сериозни финансови загуби за сметка на обикновените данъкоплатци. Представители на парламента на щата Виктория от своя страна довериха, че са готови да преговарят за удължаване на контракта с Формула 1 и след 2015, но единствено при условия, които удовлетворяват австралийската страна в сделката.

"Бихме искали да удължим договора, но тепърва трябва да седнем на масата за преговори", заяви Лулиза Ашър, отговаряща за туризма и големите събития в щата Виктория. "Няма никакво съмнение, че Викторианското правителство иска да спаси състезанието. Но положението е такова, че няма да се оставим да бъдем преметнати в преговорите", добави Ашър.

Вчера президентът на Формула 1 Бърни Екълстоун изненадващо отдаде подкрепата си към Гран при на Австралия, заявявайки, че това събитие е също толкова важно за спорта, колкото и състезанието в Монако. Не отдавна пък Екълстоун бе казал, че като цяло Австралия не е от толкова голяма важност за Формула 1.

"Австралия е толкова важна за нас, колкото и Монако. Всички ние мразим мисълта, че тя може да загуби мястото си в календара", довери Екълстоун. "Формула 1 и Австралия са заедно от ужасно много време, като това наподобява един от онези дълги бракове. Би било лошо да се разделим", довери 80-годишният бизнесмен.

Гран при на Мелбърн получи подкрепа и от президента на ФИА Жан Тод, според когото стартът трябва да остане част от календара.

Водещи

Най-четени