Надал прегази Федерер и е на крачка от място в историята 24.01 | 13:44

Испанецът се класира за третия си финал на Australian Open

От Мариян Найденов

Станислас Вавринка и Рафаел Надал ще спорят за титлата на Откритото първенство на Австралия по тенис в неделя.

Това стана факт, след като испанецът спечели втория полуфинал срещу Роджър Федерер и се класира за третия си финал в Мелбърн.

Освен това при нов успех на "Род Лейвър Арена”, Рафа ще влезе в историята като единственият тенисист в Оупън ерата, който има по две титли от всеки един от четирите турнира от Големия шлем. Преди това само двама състезатели са успели да запишат такова постижение - Рой Емерсън и Род Лейвър.

За Краля на Клея това е 19-и финал в турнири от Шлема, с което той изравни втория в тази класация Иван Лендъл. Повече има само Федерер - 24.

Надал, който на четвъртфиналите спря похода на Григор Димитров, днес срещна доста по-слаба съпротива от легендарния швейцарец, като интрига имаше само в първия сет, който испанецът спечели с тайбрек - 7:6(4), 6:3, 6:3.

Очакванията за оспорван сблъсък между двамата титани на съвременния тенис не се оправдаха и "Класика №33” между Рафа и Фед завърши в полза на Матадора от Майорка. Това бе и 23-и успех за испанеца от 33 мача срещу рекордьора по титли от Големия шлем.

Освен това Рафа спази традицията винаги да побеждава Маестрото на твърди кортове в Шлема, а Фед няма успех в някой от четирите най-престижни надпревари в този спорт от финала на Уимбълдън през 2007 г.

Ако в неделя Надал се справи и със съпротивата на Вавринка, то той ще захапе втория си трофей в Мелбърн след 2009 г. и общо 14-и в Шлема, с което ще се изравни с легендата Пийт Сампрас и ще се приближи само на три от рекорда на Федерер (17).

Водещи

Най-четени