Националите с историческо падение в ранглистата на ФИФА 19.10 | 13:55

България с антирекорд, след като се срина до 75-о място

От Мариян Найденов

Националният отбор на България отбеляза най-големия си срив в ранглистата на ФИФА, след като се смъкна с цели 20 позиции и от 55-о място миналия месец, вече е под номер 75 в октомврийската класация на световната футболна централа.

Това е най-слабото класиране на трикольорите, откакто е създадена ранглистата на ФИФА (през декември 1992 г.), след като дълго време България бе в топ 50, а рекордът е 8-ото ни място през юни 1995 г.

Тоталният срив на националите е логичен, като се има предвид отчайващото им представяне в квалификациите за Евро 2012 в Полша и Украйна, в които България остана на последно място в групата си, записвайки едва една победа и две равенства в десет мача.

От съперниците ни в световните квалификации за Мондиал 2014 в Бразилия, най-високо класиран е отборът на Италия, който запазва 6-ото си място от миналия месец. Дания бележи прогрес със седем позиции и влиза в топ 10 на последното 10-о място, което дели с Аржентина.

Чехия пък регистрира спад със седем места и вече е под номер 47 в света, докато Армения пада с две позиции до 46-о място. Последният ни съперник в квалификациите за Световното първенство - Малта е единственият отбор с по-задно класиране от България - на 158-о място.

В топ 10 има няколко промени. Лидер продължава да е европейският и световен шампион Испания, следван от Холандия, Германия и Уругвай. Бразилия се изкачва с две позиции и вече е номер 5, на шесто място е Италия, а Англия бележи прогрес с едно място за седмата позиция.

Гърция скача с 3 места и влиза в топ 10 под номер 8, с равни точки с Португалия, която пък се смъква с три позиции за разлика от миналия месец. Последните две места се заемат от Аржентина и Дания, които също са с равни точки.

Водещи

Най-четени