Националите с нов антирекорд в ранглистата на ФИФА 11.04 | 12:21

Пред "лъвовете" са отбори като Бахрейн, Оман, Уганда, Тринидад и Тобаго, Гватемала, Буркина Фасо, Йордания, Кабо Верде, Сиера Леоне и още много кое от кое по-екзотични кътчета на планетата

От Мариян Найденов

Неприятно, но факт - българският национален отбор по футбол, някога 4-ти в света, записа най-голямото си падение в ранглистата на ФИФА, откакто световната футболна история води тази класация.

"Лъвовете" изиграха един нелош мач срещу бившето футболно величие Унгария и показаха, че заедно с новият селекционер Любослав Пенев можем и да се надяваме на нещо повече от подобряване на антирекорди. В ранглистата на ФИФА за април обаче трикольорите отбелязват спад с цели 11 места и от 85-о, се свличат на 96-о място с 354 точки.

Предишният печален рекорд на България в класацията бе от февруари 2012 година, когато националите ни удариха дъното с 88-ото си място. Пред "лъвовете" са отбори като Бахрейн, Оман, Уганда, Тринидад и Тобаго, Гватемала, Буркина Фасо, Йордания, Кабо Верде, Сиера Леоне и още много кое от кое по-екзотични кътчета на планетата.

От съперниците ни в квалификациите за Мондиал 2014 в Бразилия, най-високо класиран е отборът на Дания, който се изкачва с две позиции и се завърна в топ десет под номер 9. За сметка на "червения динамит", Италия бележи спад с три позиция, губейки мястото си сред 10-те най-добри и вече е 12-а в класацията. Чехия се изкачва с три позиции до номер 26 в света, а Армения пада с три - до 47-а позиция. Зад България е единствено отборът на Малта, който заема 150-о място.

В топ 10 този месец има доста промени. Германия измества Холандия от второто място, а лидер остава Испания. Голямата новина е, че Уругвай отбелязва историческо постижение, след като влезе за първи път в топ 3 в света. Португалия се изкачва с две места до номер 5 - за сметка на Бразилия и Англия, които губят по една позиция. Аржентина също бележи спад с две места, изместена от Хърватия и Дания, като трите отбора допълват топ 10.

Следващото издание на ранглистата на ФИФА ще бъде публикувано на 9 май, а България има няма шанс да се изкачи в нея, защото националите нямат срещи през този период. За сметка на това, следващият мач на трикольорите срещу финалиста на Мондиал 2010 Холандия на "Амстердам Арина" на 26 май.

3 дни по-късно, на 29 май, националите ще изиграят контрола срещу Турция на "Ред Бул Арина" в Залцбург (Австрия). За 15 август пък бе подписан договор за приятелски мач срещу Кипър в София.

Водещи

Най-четени