Определиха Буфон за вратар номер 1 за последните 25 години 25.01 | 20:44

Италианският страж изпреварва Икер Касияс и Едвин ван дер Саар в класацията на IFFHS

От Даниел Любомиров

Вратарят на Ювентус и националния отбор на Италия Джанлуиджи Буфон получи поредното признание в своята кариера. Международна федерация по футболна история и статистика (IFFHS) обяви стража на Юве за №1 на своята позиция за последните 25 години.

В престижната класация място намери и президентът БФС Борислав Михайлов. Той заема 67-о място като се намира пред именити вратари като Лука Маркеджани, Стефано Такони, световния шампион с Аржентина Неру Пумпидо и много други величия от близкото минало.

Самата класация се базира на представянето на вратарите по целия свят от 1987-а година насам. Всеки вратар, който е попаднал в топ 20 на IFFHS за последния четвърт век, получава определен брой точки. За първо място се получават 20 точки, а за последно - 1 точка.

На този принцип бе обявено, че Джиджи Буфон е най-добрият вратар за изминалите 25 години. Той събра 226 точки и изпревари вратаря на Реал Мадрид и Испания Икер Касияс, който събра 213 точки. След най-добрите вратари на нашето време се нареждат двама бивши играчи на Манчестър Юнайтед - Едвин ван дер Саар и Петер Шмайхел. На 5-о място се нареди бившият страж на Байерн Мюнхен Оливер Кан.

Първото място на Буфон не учудва никого, тъй като той е един от най-добрите вратари не само през последните години, а и за всички времена. Той е световен шампион с Италия, многократен шампион в Серия А с екипа на Ювентус. Има и финал за Шампионска лига през 2003-а година, но се размина на косъм с трофея.

През същата година е обявен за най-полезен играч в лигата. На световното първенство в Германия печели наградата "Яшин". IFFHS го обявява за най-добър вратар цели 5 пъти в последните 10 години. 8 пъти е обявяван за най-добър на своя пост в Серия А. Миналата година подобри рекорда на Дино Дзоф за вратар с най-много мачове за националния отбор.

Това е втора подобна класация, която стража на Ювентус печели. Преди няколко месеца отново IFFHS обяви Буфон за най-добър вратар на изминалото десетилетие, а в неговата сянка отново остана вратарят на световния и европейски шампион Испания Икер Касияс.

Водещи

Най-четени