Оскар Писториус не успя да сдържи сълзите си в съда 15.02 | 16:55

Лекоатлетът бе официално обвинен в предумишлено убийство на приятелката си

От iNews.bg

Доскоро идол и вдъхновение за милиони хора по света, днес Оскар Писториус вече е обвиняем в убийството на своята приятелка Рийва Стеенкамп.

Писториус се яви пред съда в Притория, където бе транспортиран директно от ареста в южноафриканската административна столица. Както вече е известно, вчера сутринта (14 февруари) приятелката на лекоатлета бе намерена мъртва в дома му, простреляна четири пъти.

Светкавично се появиха теории, че става дума за ужасно злощастен инцидент, като спортистът е помислил половинката си за крадец и не се е поколебал да стреля. Това обаче ще бъде тепърва уточнено в съдебната зала.

Днес Оскар Писториус отхвърли категорично обвиненията в предумишлено убийство, като не успя и да сдържи сълзите си пред съда. Залата бе запълнена с над сто души, голяма част от които фотографи и оператори.

Оскар Писториус бе утешен от семейството си, като бащата, братът и сестрата на лекоатлета присъстваха на изслушването. Показана бе снимка на инструмента на убийството – 9-милиметров пистолет, с който един от най-известните хора на ЮАР е застрелял модела на мъжкото списание FHM.

Когато обвинението в предумишлено убийство официално бе прочетено на Писториус, участникът на Олимпийски игри покри лицето си с ръце, неуспявайки да сдържи напиращите емоции. Главният магистрат Дезмънд Неър също се опита да го успокои, приканвайки го да заеме мястото си в залата.

Изслушването в Претория бе забавено с два часа, след като адвокатите на Писториус възразиха срещу наплива от фотографи и оператори в съдебната зала. Лекоатлетът не обели и дума по време на 40-минутното изслушване, като често бе утешаван от близките си, стоящи непосредствено зад него.

Обвинението срещу Оскар Писториус е в предумишлено убийство, което е по-тежкият вариант за него. Според законите на Южноафриканската република, лекоатлетът ще получи автоматично присъда от доживотен затвор, ако бъде признат за виновен. В контекста на южноафриканското правосъдие, това би означавало поне 25 години зад решетките, като чак на 51-годишна възраст Оскар Писториус би получил правото да излезе под гаранция.

Един от адвокатите на лекоатлета заяви, че неговият клиент се чувства "травмиран" в следствие на случилото се.

Във вторник или сряда предстои ново изслушване, на което ще бъде обсъдена евентуална възможност Оскар Писториус да бъде пуснат под гаранция до започване на делото. Очаква се южноафриканските власти да възразят.

Най-четени