Отличен старт за Гришо в Лондон 14.11 | 09:28

Първата ни ракета се наложи над коравия Тийм при дебюта си в турнира

От iNews.bg

Григор Димитров изпита много трудности, но успя да преодолее коравия Доминик Тийм и записа първа победа в първия си мач на финалния "Мастърс" в Лондон! Българинът се наложи над австрийския си опонент с 6-3, 5-7, 7-5 след 2:22 часа игра. Това бе втора победа на първата ни ракета над номер 4 в света, с което той добави 200 точки към актива си в световната ранглиста и поведе в група "Пийт Сампрас" преди мача на Рафаел Надал и Давид Гофен по-късно тази вечер.

SPORTA.BG проследи срещата НА ЖИВО!

Българинът изигра невероятен първи сет и поведе в резултата, но Тийм вкара мача в решителна трета част. Тя предложи изключителни драми, като първо Димитров не успя да затвори мача при 5-4 и свой сервис, а после австриецът не затвърди върнатия пробив. Така резултатът стана 6-5 за Димитров, който получи втори шанс да грабне победата. Българинът поведе с 40-15, но Тийм изравни и направи трилъра пълен. Димитров все пак се измъкна благодарение на сервиса си и завоюва успеха в три сета.

Изключително голям процент от феновете в "O2 Арена" бяха българи и подкрепяха нашето момче. Те бяха издигнали родни трибагреници и скандираха името на Григор при всяка негова точка.

Григор стартира страхотно първия сет. Българинът взе подаването си, а веднага след това стигна до точка за пробив на сервис на опонента си. След три дюса обаче Тийм успя да се измъкне и да изравни геймовете. Димитров обаче се чувстваше повече от комфортно на корта и печелеше подаванията си безпроблемно.

Той се възползва от игровото си предимство в шестия гейм. Номер 4 в света изпита трудности при сервиса си и Григор го хвана неподготвен. Първата ни ракета получи две възможности за пробив след двойна грешка на австриеца. Тийм направи още една непридизвикана грешка и така сдаде подаването си на Димитров.

Той пък затвърди пробива безпроблемно и принуди съперника да сервира за оставане в сета. 24-годишният австриец се справи с тази задача, но първата ни ракета бе безпощаден и взе решаващия гейм на нула, за да спечели първата част с 6-3.

В началото на втория сет австриецът напипа своя ритъм и започна да се чувства все по-комфортно на корта. Той започна да взима все по-лесно своите сервис геймове, а това ставаше по-трудна задача за Григор. Чак при 5-5 първата ни ракета получи възможност за брейк, но Тийм оцеля и поведе с 6-5. Сервирайки за оставане в сета обаче, Гришо допусна фатална грешка. Той не приличаше на себе си и бе пробит на нула, а по този начин номер 4 в света изравни сетовете. 

Третата и решителна част предложи уникална битка и невероятна драма. Двамата тенисисти взимаха геймовете си до 3-3, когато настъпи ключовият момент в сета. Тийм се пропука и Григор не изпусна да го накаже с пробив на 15. Българинът отново намери ритъма си и поведе с 5-3. Тийм взе следващото си подаване и принуди Гришо да сервира за победата. Това се оказа много трудна задача за първата ни ракета.

Димитров изпусна златен шанс да спечели мача и допусна брейк точно когато не трябваше. Австриецът хвана българина натясно и изравни геймовете. Странното обаче бе, че в следващия гейм той не приличаше на себе си и Григор направи светкавичен рибрейк на нула, за да поведе отново - този път с 6-5. При новата възможност за спечелване на мача на свой сервис Димитров нямаше как да сгреши. 

Той поведе с 40-15 и всичко изглеждаше перфектно, но австриецът отново показа колко е корав и изравни резултата. Димитров обаче използва сервиса си и се измъкна от ситуацията, за да обърне и да завоюва победата.

Водещи