Още един българин ще представя страната ни в Сочи 24.01 | 13:15

18-ата ни квота е за сноубордиста Радослав Янков

От Мариян Найденов

Квотите на България за Зимната Олимпиада в Сочи нараснаха с още една и вече са 18, съобщиха от Българския олимпийски комитет (БОК).

Страната ни получи още една допълнителна квота и тя е за най-добрия ни състезател по сноуборд Радослав Янков. На Игрите в Сочи той ще вземе участие в две дисциплини - паралелен гигантски слалом (PGS) и паралелен слалом (PSL).

Така Янков ще дебютира на най-престижния спортен форум, след като през 2010 г. той до последно се готвеше за Олимпиадата във Ванкувър, но в крайна сметка остана резерва.

Янков, който ще стане на 24 години след два дни (26 януари), е роден в Смолян. Висок с 193 сантиметра. Негов личен треньор е Георги Атанасов.

Радослав е двукратен световен шампион за юноши (на PSL от Ван Маленко 2008 г. и на PGS от Нагано 2009). През 2007 г. той спечели златен медал на Европейския младежки олимпийски фестивал в Хака (Испания).

18-ия ни представител в Сочи има 42 старта за Световната купа, като най-доброто му класиране е 25-о място на PSL в Ла Молина през 2008 г. 

Янков и треньорът му тръгват за Сочи на 11 февруари, защото стартовете, в които ще участва сноубордистът, са на 19 (PGS) и 22 (PSL).

До заминаването си Радослав ще се пусне на Европейската купа в Италия през уикенда и в още един старт за Световната купа следващата седмица, след което ще се готви в България до заминаването си за Олимпиадата.

Водещи

Най-четени