Петър Ценков представи машината, с която ще участва на рали Дакар 12.10 | 15:53

През този сезон българските пилоти отново залагат на машини Can-Am Renegade, с каквато Ценков завърши рали Дакар

От Мариян Найденов

На специална пресконференция в Пресклуб "България" Петър Ценков - единственият българин, успешно завършил рали Дакар, в присъствието на министъра на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков, обяви програмата на отбора Рали Рейд.БГ, свързана с предстоящото издание на рали Дакар.

Ценков, заедно със съотборника си Младен Вачков, ще участва в рали Мароко от 16 до 22 октомври. Най-голямото крос-кънтри състезание в Африка, привлякло на старта си 170 екипажа от цял свят, е важна част от подготовката на българските ATV-пилоти за рали Дакар 2012.

Миналата година, още с дебюта си, Петър завърши мароканската надпревара на престижното второ място, в борба с едни от най-елитните ATV-пилоти в света. Тази година на българския отбор ще е още по-трудно, тъй като конкуренцията е още по-голяма, а етапите и преходите в пустинята ще са по-дълги и по-тежки, следвайки трасетата на класическия "Париж - Дакар" в Африка.

Участието в рали Мароко е само две седмици след като Ценков и Вачков записаха двойна победа в ATV-категорията на рали Бреслау. Осемнадесетото издание на най-голямата европейска оф-роуд надпревара се проведе в края на септември на територията на България и Румъния, като маршрутът включваше 3000 км, половината от които състезателни етапи.

По-рано тази година, пилотите на Рали Рейд.БГ записаха успешни участия в оф-роуд маратоните "Албания" и "Евия Рали", които също бяха важна част от подготовката за предстоящия Дакар.

Петър Ценков заяви пред репортерите, че са изключително доволни от постигнатите резултати, макар че най-трудното тепърва предстои.

"Дакар не е шега и изисква сериозна подготовка. Мога да кажа, че именно подготовката е над 50% от участието в този маратон и сме се постарали да вземем всички мерки за още едно успешно българско представяне в Южна Америка.

Разбира се, едно участие в Дакар изисква много време, нерви и средства и мисля, че тук е моментът да изкажа моите и на клуб Рали Рейд.БГ огромни благодарности към нашите спонсори, както и към държавата, която и миналата, и тази година застава твърдо зад нас в лицето на Министър Свилен Нейков и Министерството на физическото възпитание и спорта.

Също така, отново подкрепа получихме и от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, за което благодарим на Министър Ивайло Московски. Благодаря също на всички медии, които допринесоха изключително много за популяризирането на българското участие на Дакар", изтъкна Ценков.

Министър Нейков каза, че се радва на успехите, постигнати от Петър Ценков и Младен Вачков и се надява подкрепата, която двете министерства оказват на отбора, да доведе до още по-успешно представяне както на рали Мароко, така и на Дакар - най-трудното и най-престижното оф-роуд състезание в света.

За Дакар 2012 Ценков и Вачков ще разчитат на добре организиран отбор, състоящ се от опитни механици. Така например, уникалният сервизен камион на тима, както и сервизният автомобил ще бъдат управлявани от топ състезателите ни по оф-роуд Руси Русев и Руслан Трифонов, които имат дълга и успешна история в състезания в България и в чужбина. Главен механик на отбора е Димитър Ортаков, всепризнат специалист в поддръжката на състезателни машини.

Състезателните четириколки и сервизните машини на тима бяха показани за пръв път пред българските медии преди пресконференцията.

През този сезон българските пилоти отново залагат на машини Can-Am Renegade, с каквато Ценков завърши рали Дакар. Канадските четириколки са с 800-кубиков двигател, 4х4 задвижване и допълнителен тунинг, съобразен с изискванията на рали-рейд надпреварите.

Асистентският камион Mercedes е закупен от бивш голям заводски отбор, участвал на рали Дакар и в момента е пригоден за нуждите на родните ни пилоти и техните ATV.

Най-четени