Рафаел Надал остава №1 на планетата 06.11 | 19:05

Испанецът си гарантира лидерската позиция, след като достигна 1/2-финалите в Лондон

От iNews.bg

Световният №1 Рафаел Надал ще завърши годината като лидер в ранглистата на ATP, след като днес Матадора си гарантира класиране за ½-финалите на заключителния "Мастърс” турнир в Лондон.

След като спечели първия си двубой от група "А” срещу Давид Ферер, днес Надал постигна и втора поредна победа, този път подчинявайки след два тайбрека - 7-6(5) 7-6(6) швейцареца Станислас Вавринка.

Преди началото на турнира имаше малък шанс Новак Джокович да измести испанеца от лидерската позиция, но днес шампионът от "Ролан Гарос” и US Open не позволи това да се случи. Така Рафа Надал завършва годината като №1 за трети път в кариерата си, приближавайки се и на две победи от титлата в Лондон.

Самият той има и повече от сериозна мотивация да триумфира в английската столица. Рафаел Надал е печелил почти всичко възможно в тениса, но в личната му колекция липсва именно шампионският трофей от заключителния "Мастърс” на ATP.

Дебютантът в Лондон Станислас Вавринка пък отново доказа, че играе трудно срещу испанския Матадор. За швейцареца това бе общо 15-и мач срещу Рафаел Надал до този момент, като Вавринка е загубил всичките 15 от тях. Той все пак запазва шансове за класиране на ½-финал, имайки предвид и победата му над Томаш Бердих в първия мач.

Днес Вавринка предложи здрава битка на Надал, доказателство за което е и самият факт, че мачът бе решен след два оспорвани тайбрека. Във важните моменти обаче психиката на испанеца се оказа решаваща, с което и той си гарантира място на ½-финалите.

По-късно днес ще се изиграе и вторият мач от днешната програма в Лондон. В друга среща от група "А’, един срещу друг се изправят Давид Ферер и Томаш Бердих. И двамата тенисисти имат по една загуба до момента.

Водещи

Най-четени