С Радостин Стойчев пътят за България е само нагоре 08.07 | 16:59

Международната волейболна федерация обърна внимание на родния селекционер, поставяйки го сред най-добрите в света за настоящия момент

От Константин Симидчийски

България може и да е на прага на елиминацията от Световната лига, но в лицето на Радостин Стойчев този отбор разполага с един от най-талантливите треньори в света. Селекционерът на "лъвовете" бе любезен да отговори на въпросите на блогъра на Международната волейболна федерация Андреа Зорзи.

Ситуацията за България в Гданск изглежда трудна, но няма никакво съмнение, че със Стойчев начело пътят води само нагоре. Енигматичният българин живее и диша с волейбола още от детските си години.

"Моят баща бе треньор, като още от тригодишен прекарвах от сутрин до вечер в залата", споделя специалистът.

В подобна обстановка няма как Радостин Стойчев да не се насочи към кариера в спорта. Като състезател той пътува от България до Португалия, Испания, Австрия и Сърбия, преди да приключи с кариерата си във Франция. Не е изненада и факта, че при завръщането си в България той се насочва към треньорския занаят.

"Винаги съм играл като разпределител. Една от причините е това, че разпределителят винаги организира всичко. Това ми хареса истински".

Треньорският талант на Радостин Стойчев бързо е забелязан. Българинът е потърсен от италианския Тренто, който не остава разочарован от него. През последните 4 години Радостин Стойчев извежда италианците до 13 финала, триумфирайки в 8 от тях.

Скоро идва и международно признание за специалиста. Стойчев няма как да издържи на изкушението да поеме родната България, което и се случва с благословията на клубния му тим. Треньорът пък е наясно, че заставайки начело на една нация, която е гладна за успехи, може да се окаже най-голямото му предизвикателство до момента.

"България притежава играчи с индивидуален талант, но това може да се каже и за много други страни. Ние сме нация от едва седем милиона души, поради което и е трудно да намерим толкова различни състезатели", обяснява тактикът.

По-късно днес България излиза в своя последен мач от груповата фаза на турнира срещу тима на Италия. Успех с 3:0 или 3:1 запазва шансовете ни за класиране на полуфиналите, но и при победа на Аржентина над домакина Полша в последствие.

Водещи

Най-четени