Само 1 стотна раздели Ивет Лалова от финала на 200 метра 15.08 | 19:09

Пореден малшанс за българската кралица на спринта

От Даниел Любомиров

Гордостта на българската лека атлетика Ивет Лалова остана за втори пореден път в подножието на финала на Световното първенство по лека атлетика в Москва.

Припомняме за 9-те стотни, които разделиха чаровната българка от финал в коронната ѝ дисциплина 100 метра на стадион "Лужники" по-рано през седмицата.

И ако тогава очакванията и съответно разочарованието бяха големи, то нагласите преди бягането на полуфиналите на 200 метра не бяха от този калибър, защото това бе периферна дисциплина за Лалова през сезона.

Ивет се класира на 4-то място в серията си от полуфиналите и в последствие се оказа, че само 0.01 секунда я е разделила от участие в първия си финал на 200 метра на Световно в кариерата.

Българската надежда в спринта завърши с време 22.81 секунди, което бе сравнително добро и даваше минимални шансове на Ивет да се вреди във финала като една от най-добрите губещи в полуфиналните серии.

Във втората серия се получиха по-слаби резултати от този на Лалова, що се отнася до спринтьорките извън топ 2, което увеличи надеждата на българските фенове на атлетиката.

Въпреки че не успя, Ивет заслужава единствено комплименти и адмирации за цялостното си присъствие и постигнати резултати на Световното първенство по лека атлетика.

Очаквано сребърната медалистка на 100 метра Мюриел Ауре от Кот д'Ивоар спечели с великолепното 22.46 секунди, което е седмо по сила време за сезона и затвърди статута на фаворит на африканката.

Шона Милър от Бахамите завърши на втора позиция и също се класира директно на финала с постижение 22.64, а трета с личен рекорд за сезона финишира Дженеба Тармо от САЩ - 22.70 секунди.

Представянето на Ивет Лалова е блестящо поради факта, че тя се справи с конкуренцията на другите три европейки в серията - силната украинка Елисавета Бризгина специализира през сезона именно в тази дисциплина, но остана зад Ивет на 5-то място с 22.87 секунди.

Французойката Джоана Даноа приключи 6-та с 23.15, а гъркинята Мария Белимпасаки се нареди 7-ма с 23.46, изпреварвайки единствено отказалата се в последните 40 метра Анийша Маклафлин от Ямайка, която получи травма в бедрото.

Втора серия

Трикратната световна шампионка в дисциплината Алисън Филикс в стил джогинг спечели първото място с най-доброто време през деня в Москва - 22.30 секунди, което е пети по сила резултат през 2013-та година.

Сребърната медалистка в дългия скок Блесинг Окагбаре от Нигерия единствена успя да издържи на темпото на американката и финишира втора с 22.39 секунди.

Третата Кимбърли Дънкан беше далеч зад фаворитките с резултат 22.91, който беше по-слаб от този на Ивет Лалова в предишната серия.

Трета серия

Шели-Ан Фрейзър-Прайс отново беше от различна класа и безапелационно стигна до първото място, без да се напряга за резултат 22.54 секунди.

Втора финишира специалистката в тази дисциплина Мария Риемиен от Украйна с 22.70, а за огромно наше съжаление американката Шаронда Уилямс спря хронометрите на 20.80 и пребори Ивет за последното място на финала само с 1 стотна от секундата.

Най-четени