Себастиян Фетел е деветият световен шампион, дублирал титлата си 10.10 | 16:23

Германия стана първата страна, която може да се похвали с двама шампиони, дублирали титлите си

От Краси Киров

Себастиян Фетел се превърна в деветия пилот от Формула 1, който е успял да спечели титлата в два последователни сезона от шампионата.

Естествено, състезателят на Ред Бул постигна това на едва 24-годишна възраст и влезе в историята като най-младия двукратен победител в шампионата.

За първи път в историята на "кралските гонки" подобен успех се регистрира от италианеца Алберто Аскари през 1952-ра и 53-а година. Това са и единствените победи в първенството за пилота на Ферари, който загива трагично на 26-ти май 1955-та година по време на тестове с новия болид на Скудерията на пистата Монца. Завоят, където Аскари се е преобърнал, до днес носи неговоти име.

Аржентинецът Хун Мануел Фанджо е петкратен победител в шампионат от Формула 1, като всичките му титли са в периода на 50-те години, когато доминира на трасето с отборите на Мазерати, Мерцедес и Ферари. Въпросното дублиране на трофеите му обаче се случва през 1954-та и 55-та, като той печели дори в следващите две години.

Джак Брабхам от Австралия с тима на Купър постига две последователни титли през 59-та и 60-та година. Следващите легенди са от по-модерната история на Формула 1 - През 85-та и 86-та година знаменитият френски пилот на МакЛарън Ален Прост печели първите си две шампионски купи.

През 90-та и 91-ва обаче хегемонията на пистата се пренася при Айртон Сена, който също с МакЛарън успява да постигне втората и третата си титла.

Михаел Шумахер първо дублира успеха си в първенството от 95-та и става двукратен шампион с Бенетон. Във Ферари обаче няма кой да спре Шуми от 2000-ата до 2004-та.

Мика Хакинен е поредният пилот на МакЛарън с подобно постижение през сезон 1998-ма и 1999-та.

За новото хилядолетие единствено Фернандо Алонсо (преди Фетел) успя да наложи волята си с тима на Рено за две поредни години - 2005-та и 2006-та, което наруши господството на Шумахер в последните му сезони във Ферари.

Благодарение на Фетел Германия стана първата страна, която може да се похвали с двама шампиони, дублирали титлата си.

В същото време пък световните медии засипаха с похвали двукратният световен шампион Себастиян Фетел:

Каталунският ежедневник El Mundo Deportivo определи кампанията на германеца като "напълно перфектна", а легендарният сър Джаки Стюарт сподели пред Daily Mail, че "не вижда причина, поради която Фетел да не доминира във Формула 1 за години напред".

"Той е без съмнение най-зрелият 24-годишен пилот, който някога съм виждал", коментира трикратният световен шампион.

Британското издание Telegraph се съгласи: "Фетел може да доминира за още 10 години", докато Independent добави: "Той може да бъде следващият Прост или Сена".

"През миналия сезон Фетел бе някак неопитен 23-годишен състезател, а сега изглежда като 24-годишен ветеран", отбелязва от своя страна Guardian.

Победителят в Гран при на Монако за 1996 Оливие Панис пък бе цитиран от Turun Sanomat: "Фетел е един от малкото пилоти, способни да подобрят почти непостижимите рекорди на Михаел Шумахер".

Сънародникът на Себ от Върджин Тимо Глок също не пропусна да поздрави младия шампион: "Ако той продължи да получава машини като тазгодишната, Фетел може и да надмине Шумахер".

Канадското издание La Presse се присъедини към хвалебствията по адрес на германеца и написа, че Фетел е "сериозно отговорен за доминацията на Ред Бул през този сезон", докато Reuters го повиши "от краш-кид до г-н Постоянство".

Легендарният Ники Лауда също не остана по-назад, пишейки на страниците на Bild, че "Фетел има приятелски облик, но зад бебешкото му лице се крие истински убиец".

Водещи

Най-четени