Скандално признание: Жребият за Световното Франция '98 бил нагласен 18.05 | 18:04

Целта е била домакините и Бразилия да не се засекат до финала, казва Мишел Платини

От iNews.bg

Изтърпяващият наказание бивш шеф на УЕФА Мишел Платини разкри, че жребият за Световното първенство във Франция през 1998 година е бил нагласен. Тогава трикратният носител на "Златната топка" е бил член на организационния комитет на Мондиала, който е направил жребия. Целта е била големите фаворити Бразилия и Франция да се разминат до финала.

"Когато правихме организацията, използвахме малка хитрост, която позволяваше двата тима да се срещнат чак на финала, ако финишират първи в групите си. Мислите ли, че другите не го правят за техните първенства? Финал между Франция и Бразилия беше мечта за всички", каза Платини пред "France Bleu", предаде Sporta.bg.

"Не е трудно да се направи. Франция като домакин е в група "А". Групи "L" или "F" остават за Бразилия. Ако двата тима завършат на първо място в групите си, то те няма как да се срещнат до финала. Просто е", разкри 62-годишният французин.

На финала на Мондиал 1998 стигат именно "селесао" и "петлите". Голямата изненада в мача за титлата е мистериозна контузия на звездата на бразилците Роналдо-Феномена. Голмайсторът пропуска мача и "кариоките" падат с 0:3 след два гола на Зинедин Зидан и един на Еманюел Пти.

Иначе в момента Платини изтърпява 8-годишно наказание, в които няма право да се занимава с никаква дейност, свързана с футбола. Той бе наказан през 2015, когато като президент на УЕФА бе обвинен в корупция. 

Водещи

Най-четени