Скиавоне се оказа прекалено силна за Цвети Пиронкова 31.05 | 16:54

Най-добрата ни тенисистка не успя да преодолее шампионката от 2010 г. и финалистка от последното издание на "Ролан Гарос" Франческа Скиавоне, допускайки обрат с 2:6, 6:3, 6:1

От Мариян Найденов

Най-добрата българска тенисистка Цветана Пиронкова не успя да преодолее шампионката от 2010 г. и финалистка от последното издание на "Ролан Гарос" Франческа Скиавоне (Италия). В мач от втория кръг българката отстъпи с 2:6, 6:3, 6:1 и отпадна от надпреварата.

В първия кръг 24-годишната пловдивчанка постигна страхотен обрат с 3:6, 6:0, 6:3 над номер 35 в света Янина Вимайер (Белгия) и днес отново бе на път да се поздрави с успех над силна противничка, след като спечели първия сет с 6:2, но след това Цвети допусна опитната италианка да направи обрат и така загуби с 2:1 сета.

Това бе общо пета среща между двете тенисистки, като и този път победителка излезе Скиавоне, която продължава да не познава вкуса на поражението в мачовете си с българката.

Двубоят беше изключително оспорван и пълен с обрати, като двете тенисистки направиха повече пробиви в подаванията си, отколкото да ги печелят. В крайна сметка по-големият опит на Скиавоне си каза думата и тя успя да пречупи по-младата си съперничка.

Срещата започна по възможно най-добрия начин за 24-годишната пловдивчанка, която сравнително леко спечели подаването си, а след това успя да пробие Скиавоне още в първия ѝ сервис гейм, за да поведе с 2:0. В следващия гейм обаче опитната италианка дръпна с 40:15, Пиронкова отрази двете възможности за пробив, но след това греши, а Скиавоне реализира страхотна къса топка, веднага връщайки пробива за 2:1.

Вместо да се смути обаче, в следващия гейм Цвети се възползва максимално от предоставилите й се възможности, сред които две двойни грешки на италианката и за втори път я проби, а след това спечели и подаването си, повеждайки с 4:1. В този момент Скиавоне не знаеше къде се намира, а Пиронкова не изпусна инициативата, стигайки до нов пробив, този път на нула, с което почти си гарантира успеха в първия сет.

Така при 5:1 Цвети сервираше за сета, но италианката отново успя да се измъкне, не и без помощта на Пиронкова, която допусна няколко грешки и така се стигна до 5:2 и сервис за Скиавоне. Тя обаче също не успя да спечели подаването си, защото последва нов пробив в сметката на Цвети и така тя взе първия сет с 6:2, пробивайки съперничката си във всеки един от сервис геймовете й.

Във втората част българската тенисистка спечели подаването си, а след това Скиавоне стори същото за първи път в мача. Третият гейм не се развиваше добре за Цвети, тя успя да отрази три точки за пробив, но не и четвъртата и така финалистката от миналата година поведе с 2:1. Пиронкова обаче за пореден път показа непримирим дух и характер и веднага върна пробива - 2:2. Италианката също не се смути и отново проби Цвети, а след това спечели и подаването си, за да дръпне с 4:2 в резултата. Пиронкова намали на 4:3, а при 5:3 последвано нов пробив за съперничката й за 6:3, с което тя вкара мача в трети решителен сет.

Първа на сервис застана Скиавоне, като по традиция в този мач бе на път да загуби подаването си, след като Пиронкова стигна до 40:15 и две точки за пробив. В крайна сметка италианката отрази първата, но след това направи двойна грешка и така Пиронкова поведе с пробив на старта на третата част. За съжаление на българката, тя отново не успя да се възползва от предоставената й възможност и вместо да използва предимството си, тя на свой ред допусна да бъде пробита за 1:1. После Скиавоне взе подаването си, а след това и това на Пиронкова, печелейки трети пореден гейм за 3:1 в своя полза. Стигна се до 4:1, а Пиронкова сякаш рухна психически и до края на мача не успя да спечели нов гейм, допускайки пълен обрат от именитата си съперничка.

В третия кръг Франческа Скиавоне ще се изправи срещу победителката от двубоя между Варвара Лепченко (САЩ) и Йелена Янкович (Сърбия).

Водещи

Най-четени