София – Евростолица на спорта подпомага започващото в събота Световно по шах за незрящи 19.07 | 09:35

Шампионатът е първи от подобен ранг в столицата

От iNews.bg

София – Европейска столица на спорта и Столична община подпомагат активно стартиращото в събота Световно първенство по шахмат за незрящи и слабо виждащи хора. Шампионатът е първият от подобен ранг в България и събира 15-те най-добри отбора на планетата. Нашите представители ще участват с два състава, тъй като Азербайджан оттегли тима си в последния момент. Партиите ще се играят в залите на хотел Маринела.

"Искам да изкажа специални благодарности на Столична община, Фондация София – Европейска столица на спорта и лично на г-жа Фандъкова и г-н Елен Герджиков за огромната помощ, оказана на Федерация "Спорт за хора със зрителни увреждания" – не само за това първенство, а като цяло през годините," това заяви на пресконференция в БТА д-р Иван Янев, председател на федерацията. На срещата с медиите присъстваха още Анатоли Илиев – организационен секретар на София – Европейска столица на спорта и член на Управителния борд на ACES EUROPE, Ангелина Ангелова - административен директор на Сдружение "Маринела", д-р Радослав Атанасов – преподавател в НСА и главен съдия на първенството и др.

Отборите ще бъдат разделени в две групи по осем и по системата всеки срещу всеки в първите седем дни ще определят двойките, които ще спорят за златото, бронза, пето, седмо и т.н. място. Шампионатът преминава под патронажа на министъра на младежта и спорта Красен Кралев и е подкрепен от известни наши спортисти: Румяна Нейкова, Кубрат Пулев, Тереза Маринова и др. Церемонията по откриването е в събота от 10 ч. в хотел Маринела, а награждаванетго на 30 юли в 17:30 ч. също там. Партиите ще се излъчват онлайн с коментар на английски.

Водещи

Най-четени