Стивънс-Кийс е женският американски финал на US Open 08.09 | 11:25

Винъс Уилямс изпусна големия си шанс за трета титла на родния турнир от шлема

От iNews.bg

Винъс Уилямс изпусна големия си шанс за трета титла от US Open, като се прости с надпреварата на полуфиналите, а битката за титлата ще е между други две американки - Слоун Стивънс и Мадисън Кийс. Това е първият финал от Големия шлема и за двете тенисистки, които си проправиха път през най-добрите в Ню Йорк и имат шанс да пренапишат историята, предаде Sporta.bg.

Слоун Стивънс надделя над 37-годишната ветеранка Уилямс с 6-1, 0-6, 7-5 и така се класира за решителната битка. Номер 83 в света бе извън кортовете цели 11 месеца, завръщайки се чак на тазгодишния "Уимбълдън", но направи чудото и има шанс за първи "мейджър" трофей.

В началото на мача двете представителки на домакините си размениха по един гейм, но оттам нататък започна пълната доминация на 24-годишната тенисистка. Тя взе всички геймове до края на частта, осланяйки се на добрата си игра от основната линия, но и на множеството непредизвикани грешки на далеч по-опитната Винъс.

37-годишната Уилямс обаче се съвзе в следващия сет, а Стивънс рухна и стана различна тенисистка. Винъс набра инерция и размаза съперничката си с 6-0 в сета.

Очакваше се, че Стивънс ще се пропука след свободното падане в частта, но напротив, тя се вдигна бързо на крака. В решаващия сет Слоун поведе с 2-0, но номер 9 в света обърна нещата до 3-2. 24-годишната американка обаче отново проби и дръпна с 4-3. Множеството обрати не свършиха дотук. Уилямс поведе с 5-4 и изглеждаше в по-благоприятна позиция да се класира на финала. Тя обаче катастрофира в следващите 3 гейма и Стивънс ликуваше.  

Така Винъс пропусна шанса да спечели купа от шлема тази година, след като игра и финали на Откритото първенство на Австралия, и на Уимбълдън. Тя спечели титлите на "Флашинг Медоус" чак през далечните 2000 и 2001 г.

Стивънс ще срещне на финала в събота Мадисън Кийс, която отстрани много лесно още една представителка на домакините - Коко Вандеуей. Тя размаза съперничката си с 6-1, 6-2 и също ще се бори за първи трофей от Шлема в кариерата си.

Двете със Стивънс са играли само веднъж помежду си - на Мастърса в Маями през 2015, когато Слоун надделява над 22-годишната си опонентка с 6-4, 6-2. 

Водещи