Суперизненада във финала на Australian Open 26.01 | 13:16

Контузеният Надал не спря Вавринка по пътя към осъществяването на мечтата за титла

От Иво Вецев

Станислас Вавринка постигна най-голямата си мечта и спечели титлата от Откритото първенство на Австралия – Australian Open, след като във финала на надпреварата тотално обезличи световния №1 Рафаел Надал за 6:3, 6:2, 3:6, 6:3.

Испанският матадор обаче не се включи на 100% във финала в Мелбърн, след като имаше проблеми през целия мач, които се увеличиха във втория сет. Тогава той взе принудителна медицинска пауза, заради която си навлече гнева на Вавринка и публиката на "Род Лейвър Арина".

При появата си той беше освиркан от феновете, а при 3:1 за Вавринка буквално спря да играе, след като не можеше да се движи по корта. Сервисите му паднаха до 125 км/ч, като Надал изобщо не можеше да се движи.

Все пак обезболяващите медикаменти подействаха и испанецът успя да вземе следващия сет с много усилия, но невъзможността за добър сервис го провали в 4-ата част – два пробива, 6:3 за Вавринка и швейцарецът най-накрая стана шампион в Големия шлем.

За победата си той получава над 2 милиона долара, а това беше и първа победа за новия шампион над Рафаел Надал. До този момент той не беше взимал и сет на Матадора и имаше цели 12 загуби. Това беше  първи финал и първа титла за Вавринка в турнир от Големия шлем. 

Водещи

Най-четени