УЕФА прави революция с националните отбори 27.03 | 14:14

Нов турнир "Лига на нациите" стартира от 2018-та година

От Краси Киров

Днес всички страни членки на УЕФА гласуваха за създаването на новия супер турнир "Лига на нациите".

Турнирът "Лига на нациите" ще замени международните приятелски срещи и същевременно ще определи участниците в квалификационните групи за Европейското първенство през 2020.

Очаква се тази схема да се използва и за европейските отбори участници на Мондиал 2022 в Катар.

"Това решение е изключително важно за развитието на националните отбори", заяви президентът на УЕФА - Мишел Платини, след тазгодишния Европейски футболен конгрес.

Според него, сегашните международни приятелски срещи не предлагат нужното ниво на конкуренция и футболни емоции. Целта на УЕФА, според Платини, е да да направи футболът на национално ниво по комерсиален и еднакво атрактивен с този на клубно ниво, както в момента е Шампионска Лига.

Пълният формат на новия турнир не е уточнен в детайли. В него ще участват всичките 54 страни членки на УЕФА. Те ще бъдат разпределени в 4 дивизии по национални коефициенти. Началото на турнира е през септември 2018. Ще има изпадащи отбори и промоция в по-горна дивизия.

Всички дивизии ще имат по три или четири групи. Така всеки отбор ще игра четири или шест мача между септември и ноември 2018. А през 2019 година ще има финална четворка, която ще включва победителите от четирите групи в дивизия А.

От УЕФА допълват, че ще уточнят всичко по схемата и провеждането на мачовете в турнира съвсем скоро макар и началото да бъде след 4 години.

Водещи

Най-четени