ФИФА държи за свободна консумация на алкохол на Мондиала в Бразилия 19.01 | 21:35

ФИФА "няма да преговаря" за правото на феновете да си купуват бира на стадионите в Бразилия

От Даниел Любомиров

"Бирата трябва да се продава свободно в стадионите по време на Световното първенство през 2014-та година в Бразилия", настоя генералният секретар на ФИФА Джером Валке днес по време на срещата му с властите в страната, на която се обсъждаше темата.

Както е известно, марката бира "Budweiser" е един от основните спонсори на международната футболна централа, но продажбата ѝ е в противовес с бразилските закони, според които алкохол не може да се продава на стадионите от 2003-та година насам.

Бразилският конгрес прави всичко възможно, за да действа според изискването на ФИФА, но среща сериозна опозиция от страна на здравния министър Алешандре Падиня. За момента гласуването на така наречения "Закон за Мондиала" е отложено, но самият Валке индикира, че няма да приеме решение, което не се харесва на централата.

"Алкохолните напитки са част от Световното първенство, така че ще ги има", каза той. "Извинете ме, ако звуча арогантно, но това е нещо, за което няма да преговаряме. В закона трябва да бъде разрешена продажбата на бира."

"Загубихме много време по този въпрос и не ни се даде възможност да говорим с хората, от които зависи взимането на това решение и които са склонни да срещнат исканията ни."

Също така ФИФА настоя организаторите на Мондиала да преразгледат решението си да пуснат в продажба билети с по-ниски цени за ученици и пенсионери. Вместо това Валке предложи да бъде създадена специална категория от 300 000 билета на цена от 25 долара, които са само за груповата фаза.

"Няма да бъде честно човек, който може да си позволи билет от първа категория, да купи билет от четвърта. Трябва да гарантираме, че това няма да се случи, защото тук е много лесно да се сдобиеш с ученическо намаление", коментира Валке.

Водещи

Най-четени