Фернандо Алонсо спечели Гран при на Малайзия 25.03 | 14:20

Стартът днес бе изпълнен с драматични обрати, като организаторите дори прекратиха състезанието за близо един час заради поройния дъжд, който се изля над пистата "Сепанг"

От Мариян Найденов

Пилотът на Ферари Фернандо Алонсо постигна 28-а победа в кариерата си, след като спечели състезанието за Голямата награда на Малайзия. Испанецът направи чудеса от храброст в изключително тежките условия, при които се проведе състезанието и ликува с победата, която бе изключително ценна за "черните кончета", които страдат от много проблеми в началото на сезона.

Стартът днес бе изпълнен с драматични обрати, като организаторите дори прекратиха състезанието за близо един час (в 9-ата обиколка) заради поройния дъжд, който се изля над пистата "Сепанг".

Втори в Малайзия изненадващо стана Серхио Перес (Заубер), за когото това бе и най-големият успех в кариерата му до момента. На трето място завърши победителят в квалификацията Люис Хамилтън (МакЛарън).

Четвърти финишира Марк Уебър (Ред Бул), а на шесто място се нареди Кими Райконен (Лотус). Бруно Сена взе нови точки за Уилямс със шестата си позиция, а топ 10 допълниха Пол ди Реста (Форс Индия), Жан-Ерик Верн (Торо Росо), Нико Хюлкенберг (Форс Индия) и Михаел Шумахер (Мерцедес).

Серхио Перес може само да съжалява, че не записа първа победа в "кралските гонки", защото имаше възможност да изпревари Алонсо, но допусна груба грешка и това му попречи да спечели.

Подиумът бе допълнен от Люис Хамилтън, а съотборникът му в МакЛарън Дженсън Бътън направи катастрофално представяне, завършвайки извън зоната на точките - на 14-о място.

Световният шампион Себастиян Фетел (Ред Бул) също не успя да спечели точки в Малайзия, като финишира едва 11-и след като претърпя сблъсък на пистата. Марк Уебър спаси честта на Ред Бул с четвъртото си място на "Сепанг", следван от Кими Райконен (Лотус) и Бруно Сена (Уилямс).

Повечето от отборите предпочетоха да започнат състезанието с гуми интермедия, тъй като на пистата имаше, както сухи участъци, така и такива с големи локви. Двата Макларън-а задържаха лидерските си позиции след първия завой, а Ромен Грожан и Михаел Шумахер се завъртяха, борейки се за третото място. Това позволи на Уебър и Фетел да излязат трети и четвърти пред Фернандо Алонсо (Ферари).

Най-добре в сложната метеорологична обстановка се ориентираха Заубер, които смениха гумите на Серхио Перес с мокри, избор който след това всички отбори последваха заради непрекъснато увеличаващият се дъжд на пистата.

Смяната на гумите даде резултат и към четвъртата обиколка Перес вече се движеше с 3 секунди по-бързо от лидерите. След него гумите си веднага смениха Уебър, Алонсо и Фетел, като испанецът го направи една обиколка по-рано от Себастиян.

Така се стигна до деветата обиколка, когато прекъсването на състезанието стана неизбежно заради поройния дъжс, изливащ се над пистата.

След точно 51 минути надпреварата бе подновена и тогава най-съобразителен бе Дженсън Бътън, който първи смени гумите си с интермедия и това му позволи да изпревари Хамилтън, а малко по-късно това направи и Фернандо Алонсо. Бътън обаче опропасти състезанието си, след като се закачи в болида на Нараин Картикеян заради което трябваше да влиза за смяна на предно крило.

Серхио Перес изчака една обиколка повече от Алонсо и Хамилтън преди да смени гумите си и след това дори излезе от бокса пред двамата, въпреки че Ферари-то веднага изпревари.

Постепенно Алонсо увеличи аванса си пред Перес на 6 секунди, преди пистата постепенно да започне да изсъхва и мексиканецът съкрати малко от преднината на Алонсо, гумите на когото вече се разпадаха. Испанецът веднага сложи сухи гуми и отново натрупа аванс от 5 секунди, преди и Перес да смени гуните си.

На суха писта обаче, се оказа, че болидът на Заубер е много по-бърз от този на Ферари, а до края на състезанието оставаше да бъде измината една трета от дистанцията. Серхио Перес се възползва по най-добрия начин от това и видял шанса си, започна да наваксва много бързо изоставането си от Алонсо и в последните обиколки го подложи на непрестанни атаки.

Вече беше само въпрос на време мексиканският пилот да изпревари Алонсо, но точно тогава той допусна непростима грешка, като се завъртя и загуби близо пет секунди. След това Серхио Перес отново започна да топи от преднината на испанеца, но малкото останали обиколки до финала не му стигнаха да го изпревари.

Водещи

Най-четени