Фернандо Алонсо спечели първото в историята Гран При на Южна Корея 25.10 | 08:29

Изключително лош късмет извади и двамата пилоти на Ред Бул от надпреварата

От Георги Тотев

Двукратният световен шампион във Формула 1 - Фернандо Алонс с Ферари триумфира в изключително напрегната и драматична надпревара за Гран При на Корея този уикенд. Испанецът потегли от трета позиция, но добро каране и много късмет му позволиха да финишира първи и по този начин да оглави класирането за шампионската титла при пилотите само два старта преди края на годината.

Началото на състезанието на пистата в Йеонгам бе отложен с 10 минути, заради тежките метеорологични условия и силният дъжд, който се изливаше на трасето. В крайна сметка пилотите потеглиха зад кола за сигурност, но само 3 обиколки по-късно, на пистата се развяха червени знамена, с които състезанието бе временно прекратено.

Постепенно дъждът утихна и надпреварата бе подновена, като пилотите отново стартираха зад колата за сигурност. Оттук до края на надпреварата дъждът, въпреки и понамалял изигра лоша шега на много от пилотите, като девет от тях не успяха да завършат надпреварата.

Денят бе най-трагичен за отборът на Ред Бул, като и двамата пилоти на австрийския екип - Марк Уебър и Себастиан Фетел отпаднаха злощастно от надпреварата. В 18-тата обиколка Уебър закачи мокър бордюр, завъртя се и се блъсна с Нико Розберг, което означаваше край на надпреварата и за двамата. Десет обиколки преди края пък Себастиян Фетел, който в този момент се движеше на първа позиция, получи фатална повреда в двигателя, която го принуди да прекрати участието си.

Междувременно отпаднаха още Виталий Петров (Рено), който не успя да овладее колата си и катастрофира, както и Ярно Трули, Лукас Ди Граси, Себастиен Буеми, Тимо Глок и Адриан Сутил.

След отпадането на първите двама в колоната - Уебър и Фетел, лидер в надпреварата стана Фернандо Алонсо, който задържа преимуществото си и по този начин записа пета победа през този сезон. Втори се нареди Люис Хамилтън (МакЛарън), а третото място остана за Фелипе Маса (Ферари).

На четвърто място финишира седемкратният световен шампион Михаел Шумахер (Мерцедес), което е и най-доброто класиране на германеца през този сезон. Роберт Кубица с Рено пък завърши пети, следван от Витантонио Луици (Форс Индия).

Точки от Гран При на Южна Корея взеха още Рубенс Баричело (Уилямс), Камуй Кобаяши (Заубер), Ник Хайдфелд (Заубер) и Нико Хюлкенберг (Уилямс).

Благодарение на успеха Фернандо Алонсо излезе начело във временното класиране при пилотите с 231 точки, следван от Марк Уебър с 220 т., докато третата позиция вече принадлежи на Люис Хамилтън с 210 точки. Себастиан Фетел падна на четвърта позиция с 206 т., следван от Дженсън Бътън със 189 т.

Най-четени