Формула 1 и Ню Йорк започват преговори 23.03 | 11:50

Бърни Екълстоун ще проведе среща с кмета на Голямата ябълка Майкъл Блуумбърг, на която ще бъде обсъдена възможността за старт в Стейтън Айлънд

От iNews.bg

Президентът на Формула 1 Бърни Екълстоун ще пропусне първото за този сезон състезание в Австралия, като вместо това ще отпътува към Ню Йорк за среща с кмета Майкъл Блуумбърг. Обект на разговора пък ще бъде идеята за евентуален старт от Формула 1 в Голямата ябълка, а Стейтън Айлънд е предвиденото за това място.

Новината бе потвърдена и от организатора на Гран при на Австралия - Рон Уолкър, който не изрази притеснения относно предстоящото отсъствие на Екълстоун в Мелбърн.

"Бърни ще пътува до Ню Йорк по работа. Кметът Блуумбърг има силно желание да организира старт от Формула 1 в Стейтън Айлънд", заяви Уолкър. "Отсъствието на Бърни не означава, че той е загубил интерес в Мелбърн", добави той, визирайки многото спекулации за евентуална раздяла между Формула 1 и Мелбърн през 2015 г.

Идеята за Формула 1 в Ню Йорк не датира днес. Подобни планове е имало и преди, но вместо това, следващото Гран при на територията на САЩ ще се проведе в Остин, щата Тексас. Първият старт на новата писта ще се състои през следващата година, като това ще бъде и първо американско Гран при от "Индианаполис" 2007 насам.

Неясно обаче остава бъдещето на Гран при на Австралия, с което този уикенд ще бъде открит новият сезон във Формула 1. Миналата година бе ужасяваща за Мелбърн във финансов аспект, след като мероприятието понесе рекордни загуби в размер на 49.2 милиона австралийски долара. Контрактът на Австралия с Формула 1 изтича през 2015 г., като се смята, че най-вероятно той няма да бъде подновен.

Самият Бърни Екълстоун демонстрира две коренно различни позиции относно бъдещето на състезанието. Първо 80-годишният президент на Формула 1 заяви, че "спортът не се нуждае от Австралия", а след това каза, че "Мелбърн е също толкова важен за Ф1, колкото и Монте Карло". Същото мнение споделя и президентът на ФИА - Жан Тод, който вече изрази подкрепата си към мероприятието в Австралия.

Водещи

Най-четени