Франция взе трета титла в Сочи 18.02 | 10:58

Пиер Волтие спечели в сноубордкроса

От Божидар Азманов

Французинът Пиер Волтие грабна титлата в сноубордкроса на Олимпийските игри в Сочи.

Така той донесе седми медал за страната си от Бялата Олимпиада. Това е и трето злато за французите, за които големият герой до тук се казва Мартен Фуркад, донесъл две титли в биатлона.

Втори днес се нареди руснака Николай Олюнин. Той неизменно бе първи във всички серии до финала, където обаче титлата му избяга.

С бронза се окичи Алекс Диболд от САЩ, а в големия финал караха още Пол-Анти де ла Ру от Франция, останал четвърти, Стиан Сивертсен от Норвегия, финиширал пети и италианеца Лука Матеоти.

Надпреварата в сноубордкроса бе доста драматична, като в почти всяка серия имаше падания и дисквалификации. Времето в екстремния парк "Роза Хутор" не бе приятно – мъгла и ситен дъжд затрудняваше участниците, а това бе и причината квалификациите да бъдат отменени.

На подиума днес нямаше нито един от сноубордистите, които преди 4 години взеха медалите във Ванкувър. Олимпийският шампион Сет Уесткот от САЩ не успя да се класира за Игрите в Сочи и не защитава титлата си, нямаше го и сребърният медалист Майк Робъртсън от Канада. Третият преди четири години – французинът Тони Рамуан пък отпадна още на четвъртфиналите и така в Сочи всички медалисти бяха изцяло нови.

Водещи

Най-четени