Христо Стоичков стана "Доктор хонорис кауза" 11.11 | 14:46

Легендарният футболист получи почетен знак и грамота на старобългарски и латински език

От Краси Киров

Почетното звание "Доктор хонорис кауза" на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" бе присъдено на Христо Стоичков на церемония днес, предаде БТА.

Футболистът получи почетния знак на висшето училище и грамота на старобългарски и латински език от ректора на висшето училище доц. д-р Запрян Козлуджов, който изтъкна големия принос на Стоичков в популяризирането на България по света.

Стоичков благодари за оказаната му от университета чест и заяви, че се радва "двойно на званието", защото именно в Пловдив е направил първите си стъпки като футболист.

На церемонията присъстваха министърът на младежта, физическото възпитание и спорта Свилен Нейков и министърът на културата Вежди Рашидов.

Стоичков е предложен за званието от проф. Веселин Маргаритов, функционален декан по спорт и социални дейности в Пловдивския университет, а решението е прието на заседанието на Академичния съвет от 24 октомври. Футболистът е отличен и заради приноса му за проекта за Спортен комплекс на университета.

iNews припомня, че в края на юли тази година Министерският съвет прие решение за назначаване на Стоичков на длъжност почетен (нещатен) консул на България в Испания, със седалище в Барселона и с консулски окръг, обхващащ автономните области Каталуния и Арагон.

Признанията за най-успелия български футболист няма да приключат, като Стоичков е канен да участва в много инициативи и кампании подпомагащи по различен начин бедността или развитието на детските футболни школи.  В началото на годината Стоичков стана посланик на добра воля в европейска инициатива в борбата с глада.

Водещи

Най-четени