Хърватия пожела старт от Формула 1 с проект за €250 милиона 07.03 | 15:54

ФИА и Бърни Екълстоун одобриха идеята за писта в покрайнините на Загреб

От iNews.bg

Хърватия е поредната държава, която бе свързана с евентуално домакинство на старт от Формула 1 в бъдеще, съобщава ESPN.

Местният ежедневник Vercenji List съобщава, че вече има задвижен проект в покрайнините на столицата Загреб, който се ползва с одобрението на ФИА, президента на Формула 1 Бърни Екълстоун и популярния архитект на състезателни писти Херман Тилке.

Според информацията в хърватската преса, проектът е на обща стойност от 250 милиона евро, които ще дойдат изцяло чрез помощта на частни инвеститори. Ако работата по съоръжението стартира, то най-вероятно целият процес ще бъде завършен за около 18 месеца.

Правителството на балканската държава също е готово да помогне за осъществяването на амбициозната цел, улеснявайки максимално всички бюрократични трудности, които биха възникнали.

ESPN обаче не пропуска и да напомни, че политическата ситуация в Хърватия не е никак розова. През уикенда хиляди хървати излязоха на улиците, протестирайки срещу правителството и изразявайки несъгласието си от финансовите трудности и корупционни скандали в държавата.

Имайки предвид обаче, че проектът за Формула 1 ще бъде финансиран с лични средства на инвеститорите, то най-вероятно това няма да окаже сериозно влияние върху неговото бъдеще и възможности за реализация.

Водещи

Най-четени