ЦСКА победи иранския шампион в контрола 01.07 | 18:05

"Червените" записаха хубава победа с 3:0, а Христо Янев се отчете с втори гол по време на лятната подготовка на отбора

От Иво Вецев

Отборът на ЦСКА записа победа в първия си двубой в турския курорт Болу, където "червените" са на подготовка преди началото на футболния сезон в Европа и България.

Възпитаниците на Стойчо Младенов надиграха с 3:0 иранския шампион Сепахан, който е воден от хърватската легенда Златко Кранчар. Това е и първа победа изобщо за ЦСКА, след като в първата си контрола вторите от последното първенство на България загубиха от Торпедо Москва с 1:2 на базата в "Царско село".

Добро впечатление на терена направи дошлият на проби Масимо Кода, който реализира и първото попадение за ЦСКА в 46-ата минута. Вторият гол пък бе дело на завърналия се на "Българска армимя" любимец на сектор "Г" Христо Янев, с което той отбеляза втория си гол с червената фланелка по време на лятната подготовка. Класиката в срещата оформи Педро Мендеш, който съши е на проби.

ЦСКА беше по-добрият отбор на терена, като владееше инициативата през по-голямата част от 90-те минути. Иранците пък се отчетоха с фрапантен пропуск през първото полувреме, който можеше да прати срещата в друга посока.

За разлика от Кода, другият италианец, който беше дошъл на проби, Алесандро Герарди напълно разочарова, а Младенов го извади още в 38-ата минута.

Старши треньорът на ЦСКА вкара в игра всичките си налични футболисти, като цял мач изиграха единствено Анисе и Бандаловски. Мораеш пък изобщо не беше в Турция, като в момента води финални преговори за трансфер в украинския Металург.

Двубоят се наложи да започне 20 минути по-късно от предвиденото, защото и двата отбора закъсняха при появата си на терена.

В началните минути играта беше равностойна, но иранският шампион стигна първи до по-опасно положение пред вратата на ЦСКА. В 7-ата минута топката попадна в Джамшидиан, който от границата на наказателното поле стреля силно, но ударът му профуча на сантиметри от страничната греда.

В 11-ата минути пък "червените" можеха да поведат в резултата, след като Иван Бандаловски проби към наказателното поле, излезе на добра стрелкова позиция, но ударът му рикошира в играч на противника. Топката се озова в краката на Шеридън, който обаче от аут линията прати топката в гредата и резултатът остана непроменен.

След това положение ЦСКА се отчете с няколко силни удара отдалеч на Христо Янев и дошлия на проби Кода, които обаче не застрашиха вратата на иранския шампион. В 29-ата минута пък Сукай можеше да изненада неприятно Макенджиев, след като ударът му от 35 метра за малко не попадна в целта пред погледа на вратаря.

В 35-ата минута иранците изпуснаха най-чистото си положение за първата част. Ирански футболист проби по дясното крило и центрира по земя в наказателното на ЦСКА, Там на три пъти ирански футболисти не успяха да вкарат топката, а най-фрапантният пропуск беше на Джамшидиан, който стреля в опразнената врата, но топката се удари в гърба на падналия Сукай и излезе в аут.

Веднага след началото на второто полувреме пък блесна дошлият на проби Кодо. Той беше иведен чудесно сам срещу вратаря от Иван Бандаловски, а нападателят безпроблемно преодоля съпротивата на вратаря с прецизен шут и откри резултата - 1:0.

"Червените" продължиха да натискат и в 50-ата минута Янчев центрира чудесно към Янев, чийто удар обаче изезе в аут. Все пак минута по-късно опитният плеймейкър поправи грешката си, като получи чудесен пас в наказателното поле и с хубав удар покрай вратаря удвои преднината на ЦСКА.

Дори след извършените смени в състава на Стойчо Младенов ЦСКА продължи да е по-активният отбор и търсеше трето попадение, но пропуски направиха Кода и влезлият през втората част Янчев.

В 69-ата минута пък иранците претендираха за дузпа за фаул срещу играч на Сепахан, но главният рефер не се подлъга по актьорските умения на иранския футболист.

До края на срещата ЦСКА продължаваше да е по-активен и в крайна сметка резултатът стана класически. Появилият се на полувремето Педро Мендеш, който подобно на Кодо е на проби при 31-кратните шампиони, се възползва чудесно от подаване на Присо и реализира за 3:0, с което оформи и крайния резултат.

Водещи

Най-четени