Чехия попари "лъвиците" на ЕвроВолей 08.09 | 18:50

Драматично поражение на българките с 3:2 почти сигурно им коства класиране напред

От Божидар Азманов

Чехия победи България с драматичното 3:2 (14:25, 25:20, 29:31, 25:19, 15:11) в третия мач от група D на Европейското първенство по волейбол за жени и сломи надеждите ни за продължаване напред.

 

Момичетата на Марчело Абонданца имаха нужда от победа, за да останат в борбата, но по второто поредно поражение по всяка вероятност ще прекърши амбициите им за място в следващата фаза.

 

Българките започнаха шампионата отлично с успех с 3:2 над еврошампиона Сърбия, но допуснаха вчера допуснаха поражение с 1:3 от Полша, а днес повториха упражнението.

 

Срещу Чехия те спечелиха първия гейм по категоричен начин с 14:25, но след това допуснаха изравняване - 25:20. Третия гейм бе много завързан и равностоен, но нашите показаха воля, за да се наложат с 29:31.

 

После обаче чехкините изравниха след 25:19, а в тайбрека показаха здрави нерви и макар да изоставаха с 1:5 в началото, спечелиха с 15:11.

 

България започна добре първи гейм и набързо поведе с 6:1, а след пусната топка на Елица Василева си осигури аванс от 8:2 при първото техническо прекъсване. Добрата игра продължи и при втората пауза резултатът бе 16:8.

 

До края на гейма "лъвиците" не допуснаха да бъдат изненадани с нещо и с атака по блокадата на Добрина Рабаджиева затвориха гейма при категоричното 25:14.

 

Втората част също започна с по-добра игра на българките и те водеха с 8:4 при първото техническо прекъсване. Съперничките обаче постепенно изравниха играта, а с това и резултата - 10:10 и дори излязоха с точка напред.

 

Двоен блок на Елица Василева и Страшимира Филипова донесоха нова преднина за нашите от 16:14 при втората пауза. При 19:16 наставникът на чехкините взе прекъсване, след което последвха три безответни точки за неговите момичета и те изравниха. Последваха силни минути за чехкините и те се наложиха с 25:20 и изравниха резултата.

 

Третия гейм бе много равностоен и през цялото време вървеше точка за точка. Първата пауза дойде при 8:7 за чехкините, докато възпитаничките на Марчело Абонданца водеха с 16:15 при втората.

 

Така се развиваше целият гейм, докато две успешни български блокади - на Страши Филипова и двойна блокада на нашият капитан и Ели Василева не ни донесоха успеха с 31:29 в гейма и 2:1 в мача.

 

България спечели първата точка в четвъртата част, но последваха четири безответни точки за чехкините, които не изпуснаха инициативата до края на гейма и го спечелиха с 25:19.

 

Така се стигна до тайбрека, в който "лъвиците" дръпнаха набързо с 4:1. Наставникът на противника Карло Паризи побърза да вземе прекъсване, но и след него Хавличкова прати топката в аут и даде аванс от цели четири точки на българките. Те обаче не се възползваха от това и дадоха възможност на чехкините да обърнат тазвота на решаващата част и да поведат с 9:8 след успешна блокада.

 

Оттук насетне преднината на съперничките ни нарастна и се стигна до ситуация, в която те имаха цели четири мачбола. Още първият бе спечелен след атака на Ванзурова и това сложи точка на спора - успех с 15:11 в тайбрека и 3:2 в мача за Чехия.

Най-четени