Щур мач във Враца и инфарктен успех за ЦСКА 06.04 | 16:58

Съдията отново главно действащо лице в срещата

От Иво Вецев

Ако двубоят между ЦСКА и Ботев Враца на стадион "Христо Ботев" беше филм, то при всички положения щеше да е абсолютен блокбъстър, като зрителите на срещата видяха всичко, което може да се иска от един двубой - голове, бърз футбол, драма, екшън. Всичко това с лек привкус на тотална пародия.

Срещата приключи при гръмкото 4:3 в полза на "червените", но съдията отново трябваше да бъде главно действащо лице, извършвайки поредната глупост по родните футболни терени. Александър Костадинов отсъди две идентични дузпи в полза и на двата отбора, но само Ботев получи червен картон - в 35' на Маринов.

Това провокира Тони Здравков да търси саморазправа с реферите, като дори се стигна до момент, в който той грабна картоните, показа червен на съдията, а след това ги скъса и напусна в посока трибуните.

Резултатът пък беше изравняван на три пъти, след като головете на Марсиньо (10) и Платини (5-дузпа, 18) бяха неутрализирани от Атанасов (11-дузпа), Альошев (35) и Илиев (75-дузпа). Лукаш Саша обаче минута след третото изравняване се стигна до гола на Саша, който донесе победата. В края на срещата Платини си изкара ненужен червен картон.

Благодарение на нея ЦСКА се изкачи до 3-о място с 41 точки, но Литекс (39) и Ботев Пловдив (38) са с мач по-малко в борбата за третото място, а Левски е с точка пред "червените". Ботев остава в застрашителна близост до зоната на изпадащите със 17 точки на 12-о място.

Срещата започна вихрено и двата отбора се хвърлиха в атаки, като още в 5' резултатът беше открит. Варела беше фаулиран в близост до наказателното поле, а зад топката застана Марсиньо, който за пътви път излезе като титуляр. С прекрасен удар той препарира Здравко Чавдаров и откри резултата с първия си гол с червен екип. Присо можеше да покачи само 3 минути по-късно, но от 3 метра сам срещу стража не успя да го преодолее.

Пропускът се оказа фатален в 11', когато Илие изведе чудесно Якимов в наказателното поле. Той се справи със Стоянов и Черни, а защитникът спря с ръка топката, която влизаше в мрежата - 11-метров наказателен удар за домакините.

Шокиращо в ситуацията беше решението на Александър Костадинов, който пожали гостите и показа само жълт картон на бившия национал. Дузпата беше реализирана от Андрей Атанасов, който стреля хладнокръвно.

4 минути по-късно ситуацията на терена стана съвсем взривоопасна, след като Николай Маринов игра с ръка в наказателното поле при удар на Платини, а главният рефер показа грозен двоен стандарт, изваждайки директен червен картон на защитника. Бразилецът пък реализира и даде нов аванс на своя тим - 1:2.

Тони Здравков обаче беше бесен край тъчлинията, дори нахлу на терена, а и открадна тефтерчето с картоните на Костадинов, показвайки му червен картон. Това не беше прието добре от реферът, който го изгони веднага, като Здравков се насочи към трибуните видимо обезумял.

След бурното начало темпото на игра спадна леко, а Ботев изненадващо заигра по-добре от совя съперник и изреди няколко опасни ситуации, в които обаче липсваше точния завършващ пас. В 32' пък Присо отново се отчете с безумно отиграване, като от 5 метра не успя да оцели вратата, необезпокояван от никого.

Подобно на предишния такъв случай в 35' се стигна до втори гол за Ботев - след пряк свободен удар Илия Илиев центрира чудесно в наказателното поле, а Альошев надскочи всички и с прецизен удар с глава успя да отбележи - 2:2, а с непростими пропуски на Якимов и Присо дойде последният съдийски сигнал за първата част.

Вторите 45 минути бяха също толкова интересни, като в самото начало домакините имаха няколко добри шанса благодарение на силните изяви на Якимов, докато не се виждаше как ЦСКА ще отбележи, въпреки че е с човек повече. В 63' обаче Платини бе оставен непокрит в наказателното поле, а бразилецът с плътен изстрел прати в екстаз феновете на гостуващия тим.

Ботев обаче отново не се предаде и след центриране на Илия Илиев в наказателното поле Марсиньо сбърка и игра с ръка, а съдията нямаше как да не отсъди 11-метров наказателен удар, който беше реализиран от Илиев - 3:3, а капитанът отпразнува гола си в стил Кристиано Роналдо.

И това обаче се оказа недостатъчно за домакините, след като само минута след попадението Лукаш Саша заби нов неспасяем удар в долния ляв ъгъл на вратата на Чавдаров и в радостта си стигна чак до феновете на "червените", които скандираха името му - 3:4.

Мишел Платини обаче реши да направи подарък на домакините и да им даде 7 минути надежда, след като с и изпусна нервите и избута съперников състезател при спряна игра. Съдията му показа втори жълт и червен картон, което изравни статуквото на терена, но до изравнителен гол така и не се стигна, въпреки че в добавеното време играчите на Ботев имаха претенции за още един наказателен удар.

Водещи

Най-четени