Ювентус се завърна сред големите с равенство срещу шампиона 19.09 | 23:43

"Бианконерите" изковаха равенство 2:2 с Челси на "Стамфорд Бридж", след като губеха с два гола пасив

От Иво Вецев

Европейският клубен шампион Челси започна с равенство защитата на трофея си от миналата година, след като на своя "Стамфорд Бридж" завърши 2:2 със завърналия се след тригодишно изгнание тим на Ювентус.

Торинският гранд сътвори своеобразен обрат, след като уникални попадения на Оскар дадоха аванс на домакините, но Видал върна един гол до края на първата част, а резервата Куалиарела оформи крайния резултат.

По този начин "бианконерите" прекратиха серията си от 6 поредни загуби в Шампионската лига, когато гостува на Острова. Те можеха да стигнат и до пълен обрат, но Куалиарела нацели гредата в края на мача.

Двата гранда делят второто място, като след първите мачове начело излезе Шахтьор, който безпроблемно спечели срещата си срещу Нордселанд с 2:0.

Срещата започна равностойно, като в самото начало Давид Луис можеше да се разпише, но от три метра не успя да нанесе силен удар с глава и Буфон безпроблемно улови. Гостите пък отвърнаха с няколко добри атаки, в които обаче липсваше завършващия пас.

В 21-ата минута пък Пирло даде страхотен пас на Маркизио, извеждайки го сам срещу вратаря. Халфът овладя чудесно, но в последния момент Чех успя да затвори вратата си и италианския национал не успя да се възползва. В ответната атака пък Челси стигна на 4 метра от гола, но Рамирес се засуети с удара, а след това в паниката си футболистите на Юве успяха да изчистят топката.

Най-чистата ситуация до момента в мача отново беше пред Петер Чех, след като Артуро Видал направи чудесен пробив през центъра и изведе отдясно на вратата Вучинич на отлична позиция. Черногорецът проби в наказателното поле, но ударът му беше трагичен и мина встрани от вратата.

Тези пропуски обаче бяха наказани в 31-ата минута, когато Азар пусна към Оскар пред наказателното поле, а бразилската перла отправи силен удар. Той рикошира в крака на Бонучи, а топката прехвърли плонжа на Буфон - 1:09 след уникален малшанс за гостите.

Две минути по-късно дойде и най-красивият момент изобщо в първите мачове на лигата. Отново Азар намери Оскар в наказателното поле. Той с уникално движение пусна топката пред пеналта, завъртя се на 180 градуса и с перфектен прехвърлящ удар реализира за 2:0 - гол-шедьовър на бразилската перла.

Ювентус обаче бързо-бързо отговори на предизвикателството, като Маркизио проби отляво в 38-ата минута и пусна към Видал пред наказателното поле. Полузащитникът успя да смени рязко посоката и с идар от около 15 метра успя да прониже вратата на Чех, въпреки че определено имаше проблем с десния си глезен - 2:1 и интригата се завърна.

Втората част започна силно за Челси, след като Иванович още в 50-ата минута изненада Буфон с удар отдалеч, но вратарят в последния момент успя да се намеси. Малко по-късно пък Лампард изпълни пряк свободен удар от около 15 метра, но отново италианският национал се намеси.

В 58-ата минута пък Азар се отскубна от защитата на Ювентус и напредна в наказателното поле, където Бардзали го избута с ръка. Белгиецът падна, но сигнал от съдията не последва. Този момент пък бе последван от чудесен пробив на Джовинко, който нахлу в наказателното поле и с фалциран удар стреля към вратата, но Коул изби в корнер.

Ювентус натисна към края на срещата, а влизането в игра на Куалиарела и Исла разнообрази играта в нападение. Именно нападателят се превърна в герой за своя тим, след като Маркизио го изведе чудесно сам срещу вратаря, а той хладнокръвно промуши топката между краката на Чех.

Той можеше и да донесе победа, когато след хубава атака получи топката в наказателното поле, обърна се с лице към вратата и стреля, но топката кацна на горната греда - резултатът остана непроменен и двата отбора завършиха наравно 2:2 в един от най-вълнуващите мачове от първия кръг в Шампионската лига.

Най-четени