"Калашников" създаде дрон, кацащ на вода 19.09 | 14:15

Безпилотният самолет ЗАЛА 421-10 може и да излита от водната повърхност

От Ани Романова

Калашников създаде безпилотен летателен апарат (БЛА), който може да излита и каца на вода, съобщиха представители на концерна, информира Russia Beyond.

Безпилотният самолет ЗАЛА 421-10 е базиран на ЗАЛА 421-08M и притежава всички предимства на апаратите от типа "летящи крила", като работа при всякакви метеорологични условия, ниска маса, бързо излитане и устойчивост на силни ветрове.

"Способността на безпилотния апарат за приземяване върху водна повърхност осигурява редица предимства при прилагането му в блатни райони и зони с големи водни площи - например при провеждане на мониторинг на централния тръбопровод в Сибир", пише в изявлението, цитирано от dir.bg.

Апаратът се характеризира с по-голяма продължителност на полета - над два часа - както и с модерни системи за наблюдение и водоустойчива конструкция. Бордовата 24-мегапикселовата камера осигурява възможност за създаване на детайлни снимки от височина дори при високи скорости, докато HD видеокамерата подсигурява висококачествено изображение.

По-рано неназован източник каза за РИА "Новости", че Русия има още един безпилотен самолет-амфибия във фаза на развитие. Той обясни, че въпросът за производството му все пак ще бъде обсъден със силовите структури в Русия.

Снимка: RussiaBeyond

Водещи

Най-четени