„Скакалецът“ на SpaceX скочи малко по-нависоко 05.11 | 17:45

Частната космическа компания работи върху голяма ракета за многократна употреба

От Георги Георгиев

Щатската частна космическа компания SpaceX работи върху проект, за който мечтаят поколения фантасти (и съответно техните читатели) – ракета за многократна употреба, която може да излита и каца вертикално.

В началото на септември 32-метровата ракета Grasshopper (скакалец) направи първия си малък скок. Тогава тя едва се повдигна на два метра от земята просто за да тества системата запалване на двигателите. Сега обаче инженерите направиха следващата стъпка, позволявайки на "скакалеца" да подскочи малко по-високо.

През изминалия уикенд основателят и изпълнителен директор на SpaceX Елон Мъск качи в Twitter линк към видео с коментар: "Първият полет на 10-етажнатата ракета Grasshoper с използване на векторна тяга на затворен контур и контрол върху дроселите".

От SpaceX не говорят много за този проект, но вероятно целта целта е Grasshopper евентуално да доведе до създаването на първа фаза за ракета Falcon 9 за многократна употреба. Тя ракетата ще може да се приземява безопасно на Земята точно като във научнофантастичните романи, вместо да пада в океана, каквато е ситуацията с ракетните степени в момента.

Конструктивно Grasshopper RLV се състои от четири основни елемента - резервоар от първата степен на Falcon 9, ракетен двигател Merlin-1D, платформа от четири стоманени крака за приземяване и стоманена структура за поддръжка.

Към последната са прикачени резервоари за високо налягане, които са пълни с азот или хелий. Самият двигател Merlin-1D има максимална тяга от 350 тона. Тя ще се осигурява от коеросин с висока чистота и течен кислород под формата на окислител.

Според публикувани доклади тестовата програма на SpaceH ще има три фази на тестови изстрелвания на изпитателната площадка на компанията в Тексас. Фази 1 и 2 ще се състоят от полети на много ниска височина. При тях ракетата ще се издигне съответно на не повече от 73 метра (фаза 1) и на 204 метра (фаза 2). И при двата теста полетът ще продължи максимум 45 секунди.

При третата фаза"скакалецът" ще се издигне на по-голяма височина и ще достигне съответно до по-високи скорости на излитане и кацане. Най-голямата височина ще бъде малко над 3505 метра, като полетът ще трае приблизително 160 секунди.

Водещи

Най-четени