„Хъбъл” случайно откри нов спътник на Плутон 21.07 | 07:50

Откритият обект е назован P4 и става най-малката планета джудже

От Елена Коцева

Телескопът "Хъбъл” случайно е открил четвърти спътник на Плутон, който до 2006 г. се смяташе за деветата планета от Слънчевата система.

Астрономите са открили небесно тяло с диаметър от 13 до 34 километра. В момента учените анализират данните, получени от телескопа в рамките на мисията му по търсене на пръстени на Плутон.

Откритият обект е назован P4 и става най-малката планета джудже.

До този статус Плутон беше понижен от Международния астрономически съюз през 2006 година.
До този момент се считаше, че около бившата девета планета на Слънчевата система има три спътника. Диаметърът на най-голямата луна на Плутон – Харон е 1043 километра, а диаметъра на Ник и Хидра е между 32 и 113 километра.

Откритият нов спътник на Плутон ще позволи на астрономите по-добре да планират мисията "Нови хоризонти”. В рамките на тази мисия през януари 2006 година към Плутон се отправи автоматична междупланетна станция. Основните цели на "Нови хоризонт” се явяват именно спътниците на Плутон. Да бъдат открити и изучени нови такива обекти ще може обаче едва през 2015 година.

Космически телескоп Хъбъл е автоматична обсерватория на орбита около Земята, наименован в чест на Едуин Хъбъл.

Телескопът е съвместен проект на НАСА и Европейската космическа агенция. Първоначалният му период на живот е планиран за 15 години, но допълнително е увеличен с ремонт с още 10 години.  За 15 години работа на околоземна орбита "Хъбъл" е направил: 700 хил. изображения на 22 хил. небесни обекта — звезди, мъглявини, галактики, планети.

Водещи

Най-четени