50 години сателитна телевизия 12.07 | 15:06

Точно преди половини век сателитът Telstar предава първите телевизионни кадри през Атлантика

От Георги Георгиев

На този ден преди точно половин век сателит с големината на плажна топка предава първите телевизионни сигнали през Атлантическия океан, проправяйки пътя на глобалните комуникации десетилетия преди появата на интернет, информира AFP.

Апаратът Telstar е построен в телефонните лаборатории на Bell за нуждите на щатския телеком AT&T. Освен първи космически предавател на телевизионен сигнал сателитът е първата частно спонсорирана космическа мисия. Това обаче не му пречи да бъде възприеман като част от космическата надпревара между САЩ и Съветския съюз, която в онези години е особено ожесточена.

Telstar е изстрелян на 10 юли 1962 г. и два дена по-късно предава първите си сигнали, в които са закодирани телевизионни кадри от наземната станция в Андовувър, щата Мейн.

По случай годишнината Американският музей на авиацията и Френският музей на телекомуникациите Pleumeur-Bodou планират провеждането на съвместен симпозиум чрез сателитна връзка. По повода бе пуснат и специален уебсайт – Telstar50.org.

След изстрелването си 77-килограмовият апарат се движи в ниска околоземна орбита. При всяка 2,5-часова обиколка около Земята сигналът може да бъде приеман във времеви прозорци от по около 20 минути, в които Telstar се намирал директно над наземните приемо-предавателни системи в САЩ и Франция.

Telstar предава част от пресконференцията на американския президент Джон Кенеди от 23 юли 1962 г., в която той определя сателита като "още едно доказателство за необикновения свят, в който живеем".

За съжаление, няколко месеца след изстрелването си Telstar се поврежда необратимо от мощната радиация, излъчена от американски и съветски ядрени опити, проведени високо в земната атмосфера.

Докато функционира, сателитът предава над 400 телефонни разговора, телеграфни съобщения, факсимилета и телевизионни предавания.

Най-четени