Amazon и Nvidia предлагат суперкомпютри „под наем“ 16.11 | 13:33

Вече и малки компании ще могат да се възползват от т.нар. облачни изчисления

От Георги Георгиев

Компанията Amazon представи новото си облачно решение (cloud computing), наречено Cluster GPU Instances, базирано на графичните процесори Nvidia Tesla.

Благодарение на него за първи път в историята на IT индустрията фирми без значителни ресурси, ще могат да получат достъп до изчислителна мощ, подобна на тази на суперкомпютрите.

В последните години суперкомпютрите се превърнаха във важен инструмент за проучвания и работа по етапите на създаване на различни нови продукти.

Закупуването на подобни системи и до днес обаче е силно ограничено. Притежаването им е привилегия основно на държавни и университетски изследователски центрове или на мощни бизнес организации, които могат да си позволят подобни инвестиции.

Като осигурява достъп до графични процесори през облачните услуги, Amazon Web Services предлага този достъп до изчислителните възможности на облачните услуги на различни по големина компании.

Новите софтуерни приложения могат да осигурят достъп до стотици ядра в графичния процесор, които в някои случаи са в пъти по-бързи от конвенционалните процесори.

Използваните графични процесори Nvidia Tesla са създадени специално за високопроизводителни изчисления. Те могат да намерят приложение в широк набор от области, като разработка на нови лекарства, симулации на пазара, продуктов дизайн и моделиране на климатични и космически явления.

Най-четени