Apple и HTC заровиха томахавката 12.11 | 15:36

Двете компании уредиха глобалните си патентни отношения за 10 години напред

От Георги Георгиев

Щатската Apple и корейската HTC обявиха, че са постигнали глобално споразумение в областта на патентите и същевременно са договорили 10-годишно лицензионно споразумение. С примирието се приключва една от първите големи войни в областта на смартфон патентите, коментират от Reuters.

През 2010 г. Apple заведоха дело срещу HTC, обвинявайки тайванския производител, че е нарушил патенти за технологии, използвани в iPhone. Това бе първата атака на щатския гигант срещу компания, ползваща операционната система Android на Google.

Постигналите патентен мир компании не обявиха специфичните условия на сделката. В съвместно изявление изпълнителният директор на Apple Тим Кук сподели, че е доволен от споразумението.

"Ще продължим да бъдем прецизно фокусирани върху продуктовите си иновации", коментира Кук. От своя страна шефът на HTC Питър Чоу каза, че неговата компания също е доволна от уреждането на спора, като така ще може да "се фокусира върху иновациите, вместо върху съдебните дела".

Патентната битка с HTC бе първата от серията съдебни войни с променлив успех, които Apple подеха срещу конкурентите си от Samsung и притежаваната от Google Motorola Mobility. През август делото срещу Samsung донесе на Apple победа и обезщетение в размер на над един милиард долара.

Процесът срещу Motorola обаче не завърши толкова успешно за калифорнийския гигант, който не получи поисканите компенсации.

Всъщност, най-големия си успех Apple отбелязаха именно в делото срещу HTC. С издействаното съдебно решение те успяха да нарушат доставките на корейски смартфони към важния за HTC американски пазар. Така в края на миналата година част от телефоните на HTC бяха изтеглени от САЩ след решението на местен съд, че те нарушават притежаван от Apple патент.

Това решение в комбинация със силната конкуренция доведе сериозна криза в тайванската компания, която за последното тримесечие отбеляза спад в печалбите от 14,5 процента в сравнение с предишното, което също бе много слабо.

Водещи

Най-четени