Apple – империя, обитавана от духове 05.02 | 10:11

Въпреки печалбите компанията не е това, което беше по времето на Стив Джобс

От Георги Георгиев

"Империя, обитавана от духове, Apple след Стив Джобс" (Haunted Empire, Apple After Steve Jobs) е името на нова книга, чието излизане през март се чака с трепет в технологичния свят. Дори от самото заглавие можем да се ориентираме, че творбата на бившата репортерка на "Уолстрийт джърнъл" Юкари Иватани Кейн, ще бъде критично настроена към управленските решения на Тим Кук и подопечните му висши мениджъри.

От дълги години Юкари Кейн следи отблизо развитието на Apple като ресорен журналист на Джърнъл. Затова макар и да не са новост, критиките ѝ към Apple, които тя споделя в статия за "Ню Йоркър", най-вероятно са добре премислени и обосновани.

Ето какво казва тя пред авторитетното списание:

"Днес поддръжниците на Apple сочат като доказателство за разцвет милиардите долари печалба за последното тримесечие. Самите служители обаче мислят различно въпреки големите усилия на висшите мениджъри да запазят наследството на Джобс."

По думите на Кейн хора, които не би трябвало да бъдат наемани, биват наети (като бившият шеф на продажбите Джон Броуът). Обратното също важи - хора, които не бива да напускат, накрая напускат или, както е в случая с Скот Форстал (шефът на Google Maps), биват уволнени."

В същото време Apple са направили сериозни грешки, отчита журналистката. Сред тях Кейн посочва печално известната услуга Apple Maps, рекламите Genius и проблемите в новата операционна система iOS7, която по думите на журналистката изглежда добре, но е пълна с бъгове и грешки.

Според журналистката по отношение на иновациите последният наистина страхотен продукт, който Apple създават, е оригиналният iPad – по времето, когато Стив Джобс е още жив.

Водещи

Най-четени