Apple на съд за кражба на шумоизолираща технология 11.07 | 12:58

Гигантът е обвинен, че е използвал без разрешение технология за изолиране на околния шум в iPhone и iPad

От Георги Георгиев

Американската компания Noise Free обвини Apple в кражба на нейна секретна технология за потискане на околния шум, която впоследствие е била използвана без разрешение в iPhone и iPad.

В момента Noise Free съди Apple за нарушаване на патентни права, кражба на търговски тайни и нарушаване на договорни споразумения, съобщава GigaOM, цитирана от BGR News. Компанията е подала оплакването си миналата седмица в окръжния съд в северна Калифорния.

Наред с обвиненията Noise Free иска от съда да анулира патент на Apple за шумоизолираща технология, който в момента очаква одобрение.

От малката компания твърдят, че са "разрешили проблема" с околния шум при телефоните, използвайки нова технология, която засича звуците и ги отстранява преди да достигнат до приемника на устройството.

От Apple обясняват, че са се заинтересували от технологията на Noise Free и са провели разговори за евентуалното ѝ прилагане. През 2009 г. обаче разговорите са били прекратени, а Apple се насочват към компания, наречена Audience, която да им предостави своята технология за изолиране на шума.

Водещи

Най-четени