Disney купува 21st Century Fox? 07.11 | 13:46

Преговорите се водят през последните няколко седмици

От iNews.bg

Американската корпорация 21st Century Fox води преговори за продажбата на по-голямата част от компанията си на конкурента Walt Disney, оставайки медийна компания, фокусирана изцяло върху новините и спорта, съобщава CNBC, позовавайки се на запознати източници,предаде investor.bg

Разговорите се водят през последните няколко седмици и не е сигурно дали ще доведат до сделка. Двете страни в момента не водят преговори, но имайки предвид, че те биват възобновявани на няколко пъти, може отново да бъдат рестартирани.

За Fox готовността да се ангажира с разговори за продажба с Disney се базира на засилващото се убеждение сред висшия мениджмънт, че разширяването на медийния бизнес е от непосредствена важност и няма как това да се случи чрез придобивания. Твърди се, че компанията е убедена, че група, която е по-строго фокусирана върху новините и спорта, ще се конкурира по-ефективно в сегашната пазарна среда.

Медийният небосклон се измени значително през последните години, след като гиганти като Facebook, Google, Amazon и Netflix промениха начина, по който хората възприемат медиите и доминират в дигиталното разпространение на видео съдържание.

За Disney възможността да поеме контрола над друго филмово студио и значителни активи за телевизионни продукции, докато подготвя нови стрийминг услуги, е привлекателна заради значителната експозиция на Fox към международни пазари, например Великобритания, Германия и Италия. Disney наскоро обяви, че ще оттегли всичките си филми от платформата на Netflix и ще представи две нови стрийминг предложения за потребителите.

Компанията обаче не може да притежава две телевизионни мрежи, затова няма да купи мрежата на Fox. Disney няма да купи активите, свързани със спортни програми, вярвайки, че обединяването им с ESPN може да се възприеме за антиконкурентно от властите. Fox News и Business каналите също няма да бъдат включени в сделката, както и филиалите за местно излъчване, казват източниците.

Освен филмовото студио, телевизионната продукция и международните активи като Star и Sky Disney ще добави мрежите за забавление, например FX и National Geographic.

Структурата и цената на сделката засега не са ясни. Предвид факта, че тя ще включва продажбата на много, но не всички активи на Fox, не е ясно как Fox ще смекчи потенциалните данъчни последици на сделката.

Представители на двете компании са отказали коментар. Акциите на Fox приключиха сесията в понеделник с повишение от 9,9%, а на Disney – с 2%.

 

Водещи

Най-четени