Facebook инвестира купища пари в WhatsApp 20.02 | 12:27

Комуникационното приложение бе оценено на 16 млрд. долара

От Георги Георгиев

Facebook се съгласи да плати 16 млрд. долара за популярното мобилно приложение за чат услуги WhatsApp.

До момента това е най-голямата сделка за придобиване, в която Facebook участва. Слухове за закупуването на WhatsApp се появиха още в края на 2012 г., но тогава и Google бяха хвърлили око на приложението, пише Mashable.

От подписания договор разбираме, че Facebook ще заплати 12 млрд. долара под формата на акции и още 4 млрд. в брой. От компанията са се съгласили да платят допълнително 3 млрд. в ограничени акции (restricted stock units), което би покачило цената на сделката до 19 млрд. долара.

WhatsApp е създаден през 2009 г. от бившите служители на Yahoo Джан Кум и Брайън Екшън. Днес то е едно от най-популярните приложения за изпращане на съобщения чрез смартфон.

Според много експерти WhatsAp, който в момента разполага с близо 1 млрд. потpебители, е реална заплаха за бизнеса на Facebook и придобиването му е добър ход от страна на Марк Зукърбърг.

За разлика от Facebook WhatsApp не печели от реклами. Вместо това, то е безплатно през първата година и се заплаща по 0,99 долара за всяка следваща. Основателите му са категорични, че не искат да печелят от реклами.

Часове след обявяване на сделката акциите на Facebook се понижиха с 4,5%.

Отдавна се носят слухове, че Марк Зукърбърг се подготвя да направи голямо придобиване в индустрията с мобилни чат приложения. Миналата година стана ясно, че от Snapchat са отказали предложение на Facebook за 3 млрд. долара.

Водещи

Най-четени